Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zlaté časy pro vládu končí. Úspory budou skutečně nezbytně nutné, ale týkají se všech členů vlády. Téhož dne totiž ministerstvo financí zveřejnilo aktuální únorovou bilanci státního rozpočtu. Je nejhorší za posledních osm let, od doby ekonomické krize. Rozpočet se meziročně propadl o 45,7 miliardy korun do schodku 19,9 miliardy korun. Samotné ministerstvo financí přiznává, že největší vliv na tento výsledek měl meziroční růst výdajů o 33,9 miliardy korun. Na tom mělo největší podíl pokračování ve zvyšování platů ve státní správě (několikanásobně převyšující inflaci) a sociálních dávek. Ty stouply o 11 procent především díky zmiňovanému růstu důchodů nad rámec zákonné valorizace. Druhým významným důvodem je celkový pokles příjmů, ke konci února nižších o 11,8 miliardy korun. Vysychá proud závěrečných plateb z evropských fondů u starších projektů, které spolu s celkovým objemem investic, nižším než za předchozích vlád v době krize, významně vylepšovaly bilanci Babišových státních rozpočtů. Chybět tak budou desítky miliard korun.Daní se vybírá méně. Neblahý je však i vývoj daňových příjmů, které v téže době meziročně klesly o 1,5 miliardy korun. Zaráží to především u DPH, považované za klíčový pilíř daňové soustavy, jejíž výběr je nižší o 4,4 procenta. To je důvod proč vláda zoufale hledá možnosti, kde získat peníze a koho ještě podojit.

9 3
možnosti
MP

Mínus za to, že kopírujete článek jiného autora ( Jiří Sezemský, forum24.cz ), aniž byste to uvedl.

9 0
možnosti
VH

Ne, že bych miloval pana Babiše. Ale proč si vymýšlíte nesmysly. Nikdo přece neřekl, že důchodci nebudou pojištěni. Jen řekl takovou "drobnost": zdravotní pojišťovny ponesou plně důsledky ekonomických propadů. Doposud bylo snížení zaměstnanosti (a z ní plynoucích nižších příjmů pojišťoven) částečně kompenzována platbou státu za nové nezaměstnané.

Jediní, kdo na novou metodu doplatí (a možná je vymyšlena kvůli nim) budou OSVČ. Ti platí i nyní 15% daň (neboť je vlastně ze "superhrubého" příjmu - před úhradou pojistného), ale bude jim výrazně zvýšeno pojistné. Tak bude (podvodně) obejit závazek nezvyšovat daně živnostníkům.

Závěr: Nebojte se. Pojištění není pojištěním a pojištěni jsou všichni (a zřejmě i nadále budou), včetně důchodců i nezaměstnaných.

9 3
možnosti
Foto

Ale tento způsob placení by zcela jistě zdravotní pojišťovny ke snaze 1) těch důchodců se zbavit, 2) k velké zdrženlivosti v proplácení léčebné péče důchodců, tedy například odmítání lázeňské péče.

4 0
možnosti
SN

:-)........Pane autore, celkem rád Vás čtu, ale......co říkáte na to? Minulé vlády.....Drábek škrtnutím pera dělal z invalidů zdravé, 30 kč za "popovídání " si s lékařem, zaplatit ležení v nemocnici, pohotovost 90, kč, vysoké doplatky na léky.....kdo byl nejvíc postižen? Noo, důchodci přece! Tak proti vládě těchto týpků se máme,(alespoň já a jistě řada dalších), jako v ráji! !!

9 15
možnosti
MG

Dobrý den, pane Nováku, v žádném případě jsem neměl svým textem na mysli vyzdvihovat politiku a ani politiku ve zdravotnictví jakékoli minulé vlády. Poukazuji jen na to, že pokud ANO předkládá návrh, že stát přestane platit zdravotní pojištění za osoby důchodového věku (a děti, mládež a další nevýdělečně činné), je nebezpečné, když SOUČASNĚ, TEDY JAKO SOUČÁST TOHOTO NÁVRHU, NEŘÍKÁ, JAK KONKRĚTNĚ BUDE PRÁVNĚ GARANTOVÁNO NEZHORŠENÍ POSTAVENÍ LIDÍ V DůCHODU OPROTI SOUČASNĚMU STAVU - ještě mi, prosím, dovolte, vám - promiňte to slovo: připomenout, že to, že byly zrušeny poplatky v lékařských zařízeních a zmírněny doplatky na léky není - a to prosím pěkně absolutně - výsledkem politiky ANO, ale je to výsledkem tlaku ČSSD B. Sobotky na ANO v minulém volebním období a i důsledkem toho, že aby A. Babiš ČSSD porazil, musel tomuto tlaku ustoupit a v předvolební kampani garantovat, že politiku ČSSD (a nejen v této oblasti) převezme. V podstatě jde o to, co se s tím rájem, o kterém píšete, a samozřejmě vám jej přeji, stane dál, ted ́ když je ČSSD skoro zlikvidována (a částečně i proto, že šla politikou kamikadze, ale je jasné, že si většinu trestu voliči zasloužila) - a k tomu, aby to nedošlo tak daleko, jak upozorňuji, že by se stát mohlo, je právě potřeba ANO přimět; z toho, co předložilo není jasné, že by to bylo vyloučeno a spíš to vypadá, že by se to stát mohlo; proto si za tím, co jsem napsal, stojím.

13 0
možnosti
Foto

v zásadě nelze nic mít proti tomu, aby důchodci platili zdravotní pojištění jako procento ze svého důchodu. Bylo by čistší a bylo byl alespoň jasnější, že důchodový účet není vůbec v přebytku.

0 1
možnosti
MG

To v zásadě ano, avšak jde o to jaké procento a velmi podstatné je, že je rozdíl mezi tím stanovit takovou podmínku lidem, kteří celý život ze svých příjmů hradili zdravotní daň na výdaje zdravotního systému mladé generace a ted ́ jim návrh zdanit zdravotní daní jejich důchod (což nepředpokládali, když zdravotní daň platili z mezd, a podle toho orientovali svoje celkové chování po většinu života) a tím, stanovit toto těm, kteří zdravotní daň ze svých mezd na výdaje nákladů zdravotnictví pro mladou generaci ještě tolik neodváděli (mladá generace nebo osoby mladšího středního věku). Jde totiž o tohle: Například ve Švýcarsku platí zdravotní pojištění i starobní důchodci, a to - pokud se nemýlím - pevně stanovenou částkou (tedy nikoli procentem), která se každý rok zvyšuje. Jenže: Že to tak ve Švýcarsku je a bude věděli už po mnoho let svého pracovního života. Říci najednou lidem v ČR, kteří už jsou ve starobním důchodu nebo do něho mají třeba pět, deset let, že důchody budou v poměru ke mzdám klesat a ještě z toho klesajícího budou muset platit důchodci zdravotní daň nebo zdravotní pojištění, to je dosti tvrdé. Většinou jde totiž o lidi, jejichž životní standart a možnosti např.cestování byly nesrovnatelně horší než u než dnešních mladých a nyní by měli přijít třeba o dva tisíce ze svého dvanáctitisícového důchodu na tohle opatření, "proti kterému v zásadě nic". Jen upozorňuji, že návrh je nekomplexní a nese velká rizika, že bude schválen a staří to odskáčou.

4 0
možnosti
PK

Zatím je to pouze debata, tak pane autore zbytečně nevydávejte poplašné zprávy, od příštího měsíce ani roku to stopro nebude. Pokud jsem zjistil z medií, tak MF debatuje o tom, zrušit superhrubé mzdy a v druhém kroku zvednout zdravotní odvody zaměstnancům a zaměstnavatelům, jako zdroj plateb za státní pojištěnce. Osobně pochybuji,že to projde. No ale je to pochopitelné, výkonnost klesá nejen u nás ale i v Evropě a tak se hledají zdroje úspor pro SR.

5 10
možnosti
PV

Péťo - když už se o tom začalo žvanit, tak si můžeš být jistý že ANO půjde tou nejhorší cestou !!

6 2
možnosti
MB

Pro nadšence Sekty ANO, je zřejmě šokující sdělit, že - Poměr Hrubé mzdy a důchodů, za vlády A.Babiše trvale klesá! Předcházející Vlády pečovaly lépe - viz. pokles od r. 2015 ze 43 na 37%. (Ano je součástí Vlády od r. 2014) ...

Vše reálně očekávané - je zde! Zadrhávání Číny, Německa - navazující ekonomiky ČR s děrou 20. miliard Kč k 28.02.2019 již v Rozpočtu! Mejdan obědů zdarma , slev na cestování - Jako populo nabídka výměny naší budoucnosti končí! K tomu očekávané zvýšení VŠECH vstupů - energií, nájmů a služeb. Babiš mazaně ochraňuje sám sebe nezvyšováním daní - Hledá tedy Zdanění skryté. Mezi tyto pak patří Zákonné odvody, které Daňovou položkou nejsou! Nemá je s vyjímkou Střední třídy a OSVČ na koho převést - Tedy koná. K tomu šílenství 3+4 vlny EET, jako naprosto nesmyslná překážka těch - Kteří po Státu absolutně NIC NECHTĚJÍ ! Král je nahý - dělá, že je oblečený a hudba k tomu tak pěkně hraje ... :-)

22 2
možnosti
Foto

pane Nováku, vyprdněte se na ty minusy a zkuste také někdy argumentovat a ne jenom pronášet oslavné ódy na vašeho guru.

7 0
možnosti
PV

Autor blogu má sice pravdu, ale 30% našich super inteligentních spoluobčanů je to naprosto jedno !!

9 1
možnosti
JN

Já sice k volbám nechodím, tak se nemůžu počítat mezi 30% superinteligentů, ale daleko větší zločiny páchají ti, co k volbám chodí a volí ODS, TOP09, nebo komunisty. Jinak autor moc pravdu nemá, ono srovnávat 40.-Kč za Kalouska a tisíc korun přídavku k důchodu letos, je mimo mísu.

4 10
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 38,50
  • Průměrná čtenost 5159x
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Seznam rubrik