Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Churchill se mýlil (nebo mohl být uveden v omyl lživou sovětskou politikou). V čem se však rozhodně nemýlil a co má dnes daleko větší váhu, je jeho vyjádření k Mnichovské dohodě:

"Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolily hanbu. Budou mít válku.“

1 0
možnosti

Proti názoru, že při obsazení východní části Polska šlo Sovětskému svazu o obranu proti rozpínavosti Německa svědčí:

1. Hitler požádal Stalina, aby mu vydal německé komunisty, kteří utekli z Německa. Stalin je vydal. ačkoliv mu muselo být jasné, co je čeká.

2 Když začal bitva o Anglii, Stalin zdarma dodával Hitlerovy vlaky nafty. Poslední darovaný vlak přejel hranici je několik hodin před tím, než ji překročil Wehrmacht při vpádu so SSSR.

3. Krátce před 21. červnem 1942 Hitler řekl Stalinovi, že budou přeskupovat vojska. Stalin vydal Rudé armádě rozkaz, nevšímat si přesunů Wehrmachtu. A skutečně: Když v neděli 21. černa 1942 časně ráno Wehrmacht vyrazil, vojáci Rudé armády spali v kasárnách, nikdo nebyl na pozicích. Pouze velitel Baltské flotily dal z vlastního popudu rozkaz kapitánům vojenských lodí, aby vyjeli na moře. Luftwaffe zahájila přepad bombardováním Baltských přístavů, ve kterých nebyly prakticky žádné vojenské lodi.

4. Stalin čekal, že bude sesazen, členové politbyra však usoudili, že bude lepší, když povede zemi ve válce. A tak několik dnů po zahájení bojů Stalin poprvé promluvil v rozhlase a oslovil posluchače "Bratři a sestry."

2 0
možnosti

jak tak vidím, tak ten Gruzínec byl stejně důvěřivý, jako Gorbačov, či Jelcin.

Všechny je Západ vyvedl z omylu a náležitě je potrestal !

0 2
možnosti
Foto

(I)---Článek p. Grunera by si vyžádal obšírnější rozbor, protože ale mám doživotní zákaz publikovat na hlavní stránce blogů iDNES, omezím se na několik podstatných poznámek zde v diskusi.---Churchillův projev z 1. 10. 1939 byl věnován prvnímu měsíci WWII. V jeho úvodu vzdal premiér poctu Polákům: „Hrdinská obrana Varšavy ukazuje, že duše Polska je nezničitelná a že se znovu zvedne jako skála, která může být na krátký čas zaplavena přílivovou vlnou, ale stále zůstane skálou.“ K sovětskému vpádu do Polska uvádí, že je to „hádanka zahalená tajemstvím uvnitř záhady“. Nicméně jako politicky prozíravý génius nachází k té záhadě klíč: ruský národní zájem. Podotkl: „Mohli jsme si přát, aby ruské armády stály na svých současných liniích jako přátelé spojenců v Polsku, a ne jako útočníci. Ale to, že by ruské armády měly stát na této linii, bylo zjevně nutné pro bezpečnost Ruska před nacistickou hrozbou. Když byl von Ribbentrop minulý týden předvolán do Moskvy, bylo to proto, aby se dozvěděl a přijal skutečnost, že nacistické plány na pobaltské státy a na Ukrajinu se musí zastavit.“

0 0
možnosti
Foto

(II)---Tuto záležitost, zmíněnou v Grunerově článku, pak dále rozvádí. „Nemůže být v souladu se zájmem nebo bezpečností Ruska, aby se nacistické Německo usadilo na pobřeží Černého moře, nebo aby přemohlo balkánské státy a podrobilo si slovanské národy jihovýchodní Evropy. To by bylo v rozporu s historickými životními zájmy Ruska.“ Následuje klíčová pasáž: „Ale v této části světa, na jihovýchodě Evropy, se zájmy Ruska shodují se zájmy Británie a Francie. Žádná z těchto tří mocností si nemůže dovolit, aby se Rumunsko, Jugoslávie, Bulharsko a především Turecko dostaly pod nadvládu Německa.“ Churchill toto téma uzavřel: „Navzdory mlze zmatků a nejistoty můžeme zcela jasně rozeznat společný zájem, který existuje mezi Anglií, Francií a Ruskem: zabránit Německu zanést plameny války na Balkán nebo do Turecka.“ Co je neméně podstatné. Premiér připouští, že další události ho mohou usvědčit z mylného úsudku, nicméně vyjádřil přesvědčení, že druhým významným faktem prvního měsíce války je, že Hitlerovi a všemu co představuje se dostalo varování ve stylu „ruce pryč od východu a jihovýchodu Evropy“.---Shrnuji: 1) Churchillova řeč byla pronesena po prvním měsíci války a tak je také třeba ji chápat. 2) Dnes víme, že se premiér mýlil. Sovětský vpád do Polska německé agresi proti samotnému SSSR ani jihovýchodu Evropy nezabránil. V tom se oba, Stalin i Churchill silně přepočítali.

0 0
možnosti

Takto jsem se to i před cca 60 lety ve škole v dějepisu učil. Jen bych uvedl že po válce dostali Poláci rozsáhlá německá území (proti hranicím 1937).

1 0
možnosti

J32o91s52e94f 23N64i88k96l

14. 10. 2023 18:02

V podobném smyslu píše i Ed. Beneš ve svých Pamětech, že Stalinovi šlo o zajištění obrany západních částí SSSR...

1 1
možnosti

J29a35n 76Z34i29e70g81l50e80r

14. 10. 2023 18:25

A proč Stalin neobnovil nezávislost Pobaltí a nevrátil Polsku jeho území po II. světové válce?

1 1
možnosti

J82i39r27i 30V38r23a34b14e43c

14. 10. 2023 17:44

Každopádně přepadli Sověti Polsko z východu. Jako teď Russaci Ukrajinu.

4 1
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 38,50
  • Průměrná čtenost 5159x
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Seznam rubrik