Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LC

Potvrzuji! Vlastní, několikaletá, zkušenost. U nás i za velkou louží. Ale vím, že nejlépe o tom podiskutují ti, kteří byli v Německu na zájezdu.

1 0
možnosti
VV

No ja nevim, kde byste hledal obdobny byt jako v Praze v Nemecku.

Prefabrikovane kralikarny uz dloho bouraj i v bejvale DDR. A byty jak v zrenovovanych predvalecnych domech, tak i povalecnych ( ty uz se take renovujou) a oboji by bylo v Praze povazovano za superluxusni.

Ano, maso a sluzby jsou zde rozhodne levnejsi. Chleba take, ovsem srovnatelnou kvalitu s ti nemeckym budete tezko hledat.

Podle mne se pokousite srovnavat nesrovnatelne. Pripomina mi to ty ceskoslovenske turisty kteri se nejakym zazrakem dostali na zapad a jejich otazku: kolik stoji v nemecku auto. A uzasne se divili od povedi od 5 tisic do vice nez 100 tisic DM.

0 0
možnosti
MG

Tak ono to tak drtive špatně bydlení, to v těch panelových bytech neni. Jejich problémem byl nedostatek tzv.obcanske vybavenosti na sídlištích, ten však již pominul nebo z větší míry, dále nižší standart dokončovacích prací - to však nyní maji v rukou svj v tom kterém domě a také lidé sami. Je nabíledni, že výhledově čeká byty - nebudou-li zbořený díky atraktivní poloze nebo naopak neatraktivní poloze - proměna spočívající ve vybourání příček a přeměně někdejších 65 M2 bytu 3+1 na byty 1+1 a tam , kde to je možné stavebním uspořádáním , sloučení několika bytu na patře v jeden byt velký (100m2 a více). Když se k domům přistaví predstěny s balkony a na střechách domů se po jejich upevnění zbuduji bazény a zimní zahrady, bude to docela fajn. Zvlášť, když si lidé dají praci s tím, aby místo toho hloupého polystyrenu domy obložili kvalitnějšími druhý tepelné izolace a například keramickým obkladem, nebo spíše později nějakou aktivní fasádou umožňující jimani energie z vnějšího prostředí apod

0 0
možnosti
PL

Konečně někdo, kdo nás srovnává se současným Německem a ne se 30 let starou minulostí. R^

Za mne obrovská karma.

3 0
možnosti
PB

No tak určitěě...! Máme se opravdu skvěle, jen si to odmítáme přiznat, že? Víte, za největší neštěstí pokládám tzv pracující chudobu - tedy stav, kdy v mladé rodině oba rodiče pracují a vychází přitom stěží od výplaty k výplatě.

Tomu srovnávání bych se opravdu vyhnul - a spíše bych připouštěl fakt, že tak dobře jako nyní, se v české kotlině nikdy nežilo.

0 0
možnosti
JZ

Srovnání se vyhýbat nemusíte, myslíte, že jinde je to jinak?

0 0
možnosti
JC

S těmi družstevními byty jste to trochu přehnal. V r. 1986 jsme obdrželi po téměř 20 letech a přímluvě zaměstnavatele družstevní byt. Okamžitě jsme museli zaplatit 25 tisíc a další 270 tisíc spláceli formou anuity. Spočítejte si, kolik to bylo při průměrném platu cca 3 tisíce. A pak hovořte o láci.

2 0
možnosti
RC

No nebylo to malo, oproti statnim bytum docela hodne, na druhou stranu jste mel stesti tim, ze to bylo v roce 1986. Protoze kratce nato doslo k velke inflaci a hodnota anuity vyrazne klesla.

0 0
možnosti
ZH

R^

Tohle spousta lidí nechce chápat, a to jste vynechal spoustu dalších věcí. Třeba daň z auta, poplatky za odpad, MHD a tisíc dalších věcí. Vůbec se nemáme špatně. :-)

5 0
možnosti
MG

To je jasné, nechtěl jsem dělat detailní rozbor, ale upozornit na nejvíce opomíjený fakt. Je jisté, ze v čase dochází ke sbližování vždy dalších položek - teď například maslo - co se týče jejich ceny - se západním trhem. To má svoje hlubší důvody a souvislosti, které nezbytné detailněji objasňovat širokému publiku v této fázi výkladu.

0 0
možnosti
PB

No to bude nářez diskuze ;-D

Jinak nemáte pravdu v tom, že za socíku bylo možno koupit levně pozemky (stavební) tam se to pohybovalo od nějakých 20 000kčs výše dle rozlohy a inženýrských sítí. Což odpovídalo cca 10 násobku pobírané mzdy, tedy cca 170 000 - 200 000kč dnes.

2 0
možnosti
MG

To není pravda. Stavební pozemek ve vsi 9 km na dnešní metro Kobylisy jsem ještě v roce 1990 koupil za 4 Kč/M2, dnes tam stojí cca 2000 Kč/m2

0 0
možnosti
RC

Jeste by stalo za to uvest, ze v Nemecku je prumerny statni duchod prepocteny kurzem jen dvojnasobny v porovnani s ceskym prumernym duchodem.

0 0
možnosti
MG

Když k tomu českému připočteme nižší výdaje u lékaře, nižší výdaje na bydlení (z důvodu ukazaneho v mem textu, k nemuž zde diskutujem, nižší cenu služeb a přece jenom i potravin , tak se dostaneme někam k 80 % jistě. Jasně je, že čs.spotrebitele vyčerpává finančně turistika - zejména ta na západ. Je však potřeba si také uvědomit , že objektivně měl v posledních desetiletích větší příležitost podílet se na bohatnutí společnosti prostřednictvím inflace než tomu bylo v Nemecku. Toho, jak to kdo využil nebo ne, netřeba slozite zkoumat .

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 38,50
  • Průměrná čtenost 5159x
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Seznam rubrik