Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TK

Podle mě je význam věty jasný, má ho jmenovat. Protože ale není uvedeno do kdy, z hlediska právního to může to udělat až naprší a uschne. MZ obdobně využil (či zneužil, záleží na postoji čtenáře k poněkud kontroverzní, ale klíčové věty ústavy: "Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.“ ) mezery v zákonech jako například ten, kdo zavedl korunové dluhopisy.

2 0
možnosti
MG

Tomáš Kuchař Pane Kuchaři, nepsal jsem článek jako podnět k vyjádření názoru na lingvistiku laiky, přesto i Vám děkuji za Váš názor.

0 0
možnosti
ZD

Jako další myšlenku podle mne text přímo nevyučuje ani větší počet navrhovaných jmen. Premier podá návrh což neznamená, že se jedná o jednoho kandidáta a president si vybere vyhovujícího. Dříve, rozumně, návrh dopředu konzultovali. Socdem chtěli oživit inovátorský postup v jednání s presidentem a užili si to.

1 0
možnosti
MG

Zdeněk Danda K tomu bych uvedl na prvním místě to, že pokud by prezident něco takového vyžadoval, tak ke vznesení takového požadavku by právo neměl.

0 0
možnosti
FF

Jedním ze základních principů právního státu jsou dvě zásady:

1) občanu je povoleno vše, co mu není zákonem zakázáno,

2) státu (všem jeho orgánům) je zakázáno vše, co mu není zákonem povoleno.

Vzhledem k tomu, že prezidentovi není zákonem povoleno kádrování ministerských kandidátů navržených premiérem, mám za to, že by měl prezident bez zbytečného odkladu jmenovat kandidáty navržené premiérem.

0 0
možnosti
ZD

To je přesně to o čem píše autor. Ohýbáte si ústavu podle svého. Zavádíte do diskuse kádrování a podobné aktuálně se hodící výklady. Doklad vaší duševní vyspělosti.

2 0
možnosti
VM

Hezké. Jenže prezidenti Havel a Klaus všem návrhům na jmenování, byť občas po jistém vyjasňování, nakonec VŽDYCKY vyhověli. Odmítnutí nám tu zavedl až Zeman.

0 0
možnosti
MG

Myslím si, ze ta skutečnost kterou zminujete, ze prezidentů Havel a Klaus se jmenováním některých ministrů váhali, potvrzuje, ze si svého práva odmitnout navrh a vrátit jej k přepracování byli vědomi.

3 1
možnosti
BV

Tak jsme se dozvěděli právní názory řady expertů z lidu, takže je čas na vyjádření právníka Vyvadila, který se v roce 1992 přípravy ústavy v Lánech skutečně zúčastnil:

"Žádný Cyril Svoboda, Pavel Rychetský či Jan Kysela tam nebyli. A nebyli ani pod stolem."

"Je mi úplně jedno, co dnes říkají aktivističtí ústavní právníci.

My za opozici, jsme chtě nechtě v té době rozhodně premiéra Klause nemuseli. Počátek novodobého českého státu byl poznamenán arogancí pravice a premiér Klaus opozici nedemokraticky dusil. Rozhodně jsme si nepřáli, aby si Klaus mohl dělat co chce, a tak jsme i vykládali, že zejména u jmenování a odvolávání ministrů se za běžných podmínek předpokládá, že prezident návrhu vyhoví, ale neznamená to, že vyhoví vždy. Stejně tak část pravice byla v té době ještě havlovská, takže nechtěli příliš oslabeného prezidenta."

"Různé zdráhavosti při jmenování či odvolávání zavedl již prezident Havel, a to nejen u ministrů,"

"Ústavní obyčeje – zvyklosti se utváří jednáním jejich ústavních aktérů a vznikají ve vztahu k prezidentovi a premiérovi, že prezident nějak jedná – například nevyhoví návrhu premiéra, ale pokud to premiér nerozporuje, platí, že se tak prezident s premiérem dohodli.

A tak tomu bylo zatím naprosto vždy!!!

Konstatuji, že zatím žádný premiér se proti tomu neohradil formou jakékoliv žaloby k Ústavnímu soudu.

Konstatuji, že je tím utvořeno závazné pravidlo..."

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/domaci-politika/samozrejme-ze-mame-poloprezidentsky-system

2 1
možnosti
MG

Bohumil Vaněk Pane Vaňku, děkuji za citaci, v podstatě potvrzuje to, co jsem napsal.

3 0
možnosti
JK

Mimochodem, prezidentská funkce je relikt minulosti. Jakási náhrada panovníka. Z dnešního pohledu a při vládě řízené premiérem by šly všechny funkce prezidentského úřadu převést na jiné složky výkonné a zákonodárne moci. A dost by se ušetřilo. I na nesmyslné přímé volbě. Aspoň by se člověk nemusel bát, že příště může být prezidentem zvolen jakýkoliv cvok, co dokáže předstírat, že je z lidu. Třeba i v případě, že lidem ve skutečnosti opovrhuje. Jako to nynější strašidlo

6 1
možnosti
JK

Článek úplně mimo. Nejde o slovíčka, ale o záměr. Ten byl nechat prezidentovi možnost ovlivnit jmenování členů vlády. PRO PŘÍPAD KRIZE OVŠEM!! V ostatních případech se nemá do vlády co vměšovat. Kdyby tomu tak autoři ústavy chtěli, navrhli by rovnou prezidentský systém. Pokud to ale neudělali, tak je role prezidenta ve vládě v běžném režimu pouze formální. Nemá tak cenu diskutovat o té které formulaci, jde o celý princip fungování a vyvažování jednotlivých složek moci. Prezident v tom akorát dělá bordel. Už aby šel zase objímat stromy.

4 1
možnosti
MG

Jirka Kužela V úszavě však, pane Kuželo, není zmínka o tom, že by prezident jmenoval ministry pouze v případě nějaké krize.... Čili váš názor je možná zajímavý návrh, avšak nikoli ustanovení zakotvené v ústavě. Naopak

2 0
možnosti
JN

J50i22ř37í 40N97ě36m75e25c

24. 8. 2019 21:06

Toto je zcela zbytečmé slovíčkaření. Můj názor je takový, že naši ústavu psala banda patlalů pro Havla a tak k takovýmto sporům dochází a také bude docházet. Ať je totiž prezidentem kdokoliv, měl by mít možnost svoje rozhodnutí zvážit. Takže jestli má jmenovat, měl by souhlasit. Jestliže rozhoduje premiér, měl by rozhodnout premiér a tak by se stalo, tečka, šmidlík ... jmenování prezidentem netřeba.

1 2
možnosti
JL

Trochu jste prestrelil, pane Nemce. Podepsani pod ustavou jsou pan Uhde a pan Klaus st. Snad nechcete rici, ze oba milovali Havla, proto pro nej psali Ustavu??? Naivito!!!

2 0
možnosti
TT

A teď to se Zemanem a s Grétou v Čechách vypadá, že ztělesněním obecné lidové moudrosti je Ludánek Homolka.

0 0
možnosti
JL

J36a32n 52L86i53b44i54c48h

24. 8. 2019 19:40

Souhlasím s Vámi, povinnost jmenovat ministra v Ústavě přímo zakotvena není, myslím si, že je to chyba jednoznačnosti v Ústavě a ne pana Zemana, který jen se snaží dělat, co uzná za vhodné a k čemu ho vlastně Ústava svým smyslem nenutí a co není psáno, to neplatí. Názory pražské kavárny, že postupuje protiústavně jsou postaveny na domyšlení si vět, které však v Ústavě nejsou a stejně tak zástupy rádoby právníků, včetně těch turbo z Plzně, kteří si myslí, že si mohou věty vykládat, jak se jim zrovna hodí. Přitom v zásadě věty jsou jasné a pokud je povinnost, musí to být jasně zdůrazněno, jinak není možné se ji domáhat. Psaný zákon má tyto nevýhody a je třeba s tím počítat, takže je třeba u Ústavy vše dobře definovat a vymezit, aby k těmto nuancím nedocházelo a bylo to jasné, i když je to zase plno rádobyprávníků, kteří budou tvrdit, že co není psáno je vlastně myšleno bez psaní, což je ale blbost.

2 3
možnosti
RC

co neni psano, to neplati?

Ve Velke Britanii maji Ustavu, ale neni psana. Ale nikdo si NEDOVOLI se chovat jako Zeman....

2 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 38,50
  • Průměrná čtenost 5159x
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Seznam rubrik