Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V oblasti, odkud pochazim, se pouzival a stale pouziva vyraz cigan, nikoliv cikan. A je stale rozsireny i vyraz ciganit - cesky lhat.

0 0
možnosti
Foto

S používáním pojmu Romové narážíme i na řadu historicky-kulturních problémů. Jak pojmenovat známou povídku Cikáni od K.H. Máchy? A co slavná opereta Johanna Strausse Cikánský baron ? Je řada obrazů velkých českých mistrů s názvem Cikáni v názvu / Brožík, Aleš /. Přejmenovat ? A máme i slavný Vackův šlágr Cikánko ty krásná, či méně slavný, ale podobně štěpný hit Kdo to byl, cikán, černý cikán.....atd.

Pojmy "Cikáni", či "Cikán" jsou spjaty s českým jazykem hlouběji, než si jsou patrně prosazovatelé této novoty vědomi.

9 0
možnosti

Pane Konáši, ono nejde o žádné novoty. Na prvním mezinárodním sjezdu v Londýně v roce 1971 se Romové usnesli, že označením příslušníků romského národa je Rom. Na tomto sjezdu také byla přijata romská vlajka, která se skládá z modrého pruhu v horní polovině, zeleného pruhu v polovině dolní a z červené čakry se šestnácti paprsky umístěné uprostřed. Za romskou hymnu se od tohoto sjezdu považuje romská píseň Gejĺem, gejĺem.

V průběhu Pražského jara v roce 1968 čsl. ministerstvo vnitra schválilo stanovy celorepublikového Svazu Romů, jehož činnost však byla ukončena v dubnu 1973. Název Rom se v Československu (podle dobového tisku) začal používat ještě před sjezdem v Londýně, minimálně od roku 1970.

Romštinu, kterou v Evropě mluví okolo sedmi milionů lidí, je u nás možné studovat na Filozofické fakultě UK.

Název Cikán u nás zakázaný není, nicméně velká část Romů toto označení vnímá jako hanlivé.

3 2
možnosti

Prý: "Od čeho odvozují zrovna toto slovo (Rom) nám neříkají." No to tedy říkají, prozrazujete neznalost. Rom v jejich řeči znamená člověk.

1 0
možnosti

Jen tři poznámky: 1) je to tedy tak, že původem výrazu "ROM" je slovo home? 2) v tom případě to tedy není tak, že si to slovo přinesli z Indie, vid ́te že ne 3) není to tedy ve skutečnosti výraz vycházející z jejich, jak říkáte, jazyka, ale termín, který je označovalo frankofonní okolí (l ́homme) = fr. člověk, čili možná něco jako člověk z Rumunska 4) on to ale není člověk z Rumunska, nýbrž člověk přišedší přes Rumunsko 5) protože - čistě pracovně - to tedy rozhodně není výraz vycházející z jejich jazyka, ale jen zlidovělé francouzské slovo pro toto etnikum je vůbec možné, aby to, že nám to, jak vy říkáte, říkají, byla pravda? No není, není to tedy člověk, ale člověk toho rodu, který přišel z Rumunska; čili to, co říkáte, že říkají, jednak není pravda a jednak je to nesmysl.

2 0
možnosti

Myslím, že vyjadřujete přesvědčení většiny normálních lidí.

Připomělo mi to mj, že když na Slovensku nedávno přituhlo ohledně potírání údajného "antisemitismu", tak Norbert Lichtner, moderátor rádia Infovojna, překřtil židy na "podzemnice olejné" ;-D

1 0
možnosti

J68i78r88i 89T49i39c13h30y

10. 2. 2019 17:58

Zradce evropske kultury, levicak Trudeau a jemu podobni premenili v Kanade mnohe anglicke nazvy na jakesi obskurni "domorode" nazvy, na priklad Queen Charlotte Island na Haida Quai, protoze pry tak to bylo nazyvano. At si puvodni domorodci (mene nez 1% obyvatel Kanady) nazyvaji veci, jak chteji, skutecnost je, ze obyvatele mluvi anglicky a francouzsky, a nazvy by mely byt anglicke a francouzske. Prito Trudeau nerika Oestereich, ale Austria, ne Koeln, ale Collonge, to mu nevadi.

2 0
možnosti

Výraz ROMOVÉ je pro Evropu cizí slovo a nepoužívalo se. Dodnes i my říkáme - cikáni, podobně jako jak Rusové - cygan nebo Němci - der Zigeuner.

6 0
možnosti

Pokud my nemáme používat slovo "cikán", pak by se měli Romové zavázat, že pro nás nebudou používat slovo "gadžo"!

11 0
možnosti
Foto

Jak je ovšem v tomto státě zvykem a nepsaným zákonem - co je milostivě dovoleno jedněm, není dovoleno druhým. ;-(

1 0
možnosti
Foto

Tak naše české cikány opravdu vyhubil Hitler. Ti dnešní jsou náplavou z Rumunska, utíkající před postupující Rudou armádou na východní Slovensko a v rámci pokusu o asimilaci rozmístěni v šedesátých letech po celém Česku.

1 0
možnosti

Znamená to, že jsou Romové, když pocházejí z Rumunska? A znamená to, že žijí zde, že jsou "naši", jak píšete?

1 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 38,50
  • Průměrná čtenost 5159x
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Seznam rubrik