Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kvůli nepřesnostem, kterými pan Polický ("ten, který ví o všem naprosto všechno a ví to nejlépe") obtěžuje v diskuzích pod blogy, sem dávám odkaz na výborný článek o vosím/sršním jedu. 

http://www.mineralfit.cz/clanek/vosi-bodnuti-chemicke-slozeni-jedu-a-jeho-ucinky

Jediná pravdivá věc, kterou zmínil, je, že bodnutí obsahuje méně jedu. Zbytek je už absolutní demagogie, proti které se pan Polický tak rád vymezuje....

Sršní a vosí jed OBSAHUJE ENZYMY (enzymy, které jsou obsažené ve vosích jedech jsou vysokomolekulární proteinové molekuly, jejichž substrátem jsou stavební komponenty buněčných membrán. Tyto proteinové složky vosího jedu mají mimo jiné také výrazné antigenní vlastnosti a významně se podílejí na alergických projevech bodnutí. Hyaluronidáza katalyzuje hydrolýzu viskózního mukopolysacharidu pojivové tkáně (hyaluronové kyseliny), snižuje jeho viskozitu a umožňuje tak ostatním složkám vosího jedu, aby rychleji pronikaly od místa vpichu do okolní tkáně. Nejvýznamnější enzymovou složkou vosího jedu je fosfolipáza A2, která se také podílí na odbourávání fosfolipidů buněčných membrán. Deacyluje fosfolipidy v pozici 2 za vzniku lyzofosfolipidu, který se chová jako detergent. Mění prostupnost membrán, rozkládá červené krvinky, poškozuje mitochondrie apod. Fosfolipáza B pak lyzofosfolipidy deacyluje na glycerofosfocholin a mastné kyseliny. Fosfolipáza A2 je dostatečně účinná jako neurotoxin tím, že na úrovni neuronálních synapsí blokuje přenos nervového vzruchu. Tento enzym je přítomen také v mnoha hadích jedech.).

Biogenní aminy a aminokyseliny ve vosím jedu - jsou produkty některých aminokyselin, ze kterých vznikají dekarboxylací a v živočišných organizmech hrají často úlohu přenašečů nervového vzruchu. Ve vosích jedech byly až dosud nalezeny: serotonin (5-hydroxytryptramin), histamin, tyramin, adrenalin, noradrenalin, dopamin, acetylcholin (v jedu sršně!!) 

Biogenní aminy jsou odpovědné za bolestivou reakci vosího bodnutí. U člověka se podílejí také na rozvoji šo

0 1
možnosti
Foto

Pane Polický, tím mínus neschováte, že tomu nerozumíte :-P, tak to prostě je i přes ten Váš mínus!!!

0 1
možnosti
Foto

Asi jsem úplně blbej, ale co má deratizér společného se sršněm? Pokud ho teda sršeň nepíchne jako každýho jinýho a jsme u toho - od kdy sršni koušou ? Já si tedy myslel, že sršni mají žihadlo a bodají.

0 0
možnosti
JZ

Netusil jsem, ze (cesti?) srsni kousou.

2 0
možnosti
MP

Sršeň je asi nebezpečný, pokud brání hnízdo. Máme svoje včely v lese a zápasíme s množstvím vos. Vosy nám už zničily dvoje včely, nové oddělky. Netroufnou si na silné včelstvo, to se ubrání a vetřelce nepustí dovnitř nebo je vyžene. Přilétají i sršni a pokaždé si nějakou včelku uloví. V úle se dokáží včely ubránit. Schytávám včelí žihadla, sem tam nějaké vosí (když tu na tu vosu přímo sáhnu). Sršeň si nás lidí vůbec nevšímá a nikdy nás nebodl.

Chytám vosy do lahvových pastí s pivem. Včely se na pivo nenachytají, ale sršni ano. To už holt jde ekologie stranou;-)

2 0
možnosti
Foto

Sorry, ale pletete páté přes deváté.

Sršni mají méně jedu a jejich bodnutí není nebezpečné. Žádné specialní enzymy do rány nevpouští. Nekoušou,le bodají a jaks by ani neměli jak tam něco pustit-pod žihadlem je jen jedová žláza.

Nevím jestli vás bodli do krku a proto jste měl problém nebo jste byl alergický. Každopádně pokud by vás bodl opakovaně mohl by nastat anafylaktický šok, proto po opětovném bodnutí musíte do nemocnice -to ale platí i u jiných druhů bodavého hmyzu.

2 5
možnosti
VM

Tak já mám tu zkušenost,že sršni nejsou agresivní jako vosy,ale nevím proč bychom měli chránit jejich hnízda,pokud se přemnoží mohou být nebezpeční,hlavně pro alergiky.

1 0
možnosti
DK

vosy a srsni maji priblizne stejne enzymy.

1 0
možnosti
VV

Tak nevim, maji ti srsni zihadla, nebo jedovate kousou?

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 38,50
  • Průměrná čtenost 5159x
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Seznam rubrik