Diskuse

Jak dvě třistaleté lípy přežily

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

pěkná čeština, pane. ale "vyšťárat" okapy není zas tak složité. no, žijte si s tím. pokud byly stromy zpuchřelé a neživotaschopné budiž, ale to tajemno a úcta k něčemu, co stojí déle, než si pamatujeme vlastní rod, je kouzlo, které bych si tipovala, že zasahuje i Vás. co už. ale vraťte to krajině jinak, myslím, že  vás to bude trochu strašit, když to neuděláte. :-)

0 0
možnosti
JM

Kdyby mi klempíř řekl, že kvůli jeho okapu moje lípy musí pryč, asi bych mu připomenul kdo rozhoduje.

0 0
možnosti
MP

no, víte, ono to má ještě další rozměr. Každý strom v krajině má svoji životnost. Přesluhující stromy = průšvih . Stomy chráněné za každou cenu , Ok, cenné jedince s historickou hodnotou. Ale u ostatních stromů, bohužel  když nadejde jejich čas a nejsou jiné možnosti.. (U lip třeba redukce koruny, tu snášejí celkem dobře)  bohužel musí dolů. Prozíravý hospodář krajiny vždy měl vysazenu mladou lípu dávno před tím...

0 0
možnosti
LN

..kdepak vážený pane...vy jako majitel pozemku jednozančně rozhodujete o tom jestli stromům na svém pozemku dáte šanci....pokud se rozhodnete že ne.....pak požádáte "úřad" o souhlas k pokácení...ale záýkladní rozhodnutí je na vás....

...vy se snažíte své selhání  pokoušíte schovat za souhlas "úřadu" s vaším vlastním rozhodnutím stromy pokácet..ale ten úřad ve skutečnosti doopravdy jen a  jen "schválil" vaše rozhodnutí... a že sjte se rozhodl na základě  mínění takového "odborníka" na stromy...jako je místní klempíř...kterému zase jen u nejspíš jen vadily větve při stavění žebříku.....je zase jen a jen vaše věc....

..je mi líto...ale vaše přítelky lípy...jste odpravil v prvé řadě vy sám....

3 0
možnosti
LK

Takže nějaký pologramotný blb, který prolezl učňákem a naučil se ohnout okapovou rouru, vám poradil pokácet stromy, které pamatují Marii Terezii... OK. Já bych něco takového neudělal. Já bych takovému člověku hnáty zpřerážel.

3 0
možnosti
ZS

Přečetl jsem to celé, ale proč jste je vlastně nechal pokácet, jsem se nedozvěděl. Nějaký klempíř není Hospodin, aby jeho slovo bylo zákonem, a to, že se zanáší okapy listím se dá řešit i jinak (ačkoli to povětšinou znamená, zvednout se, a ty okapy prostě na podzim občas vyčistit). Jiná věc je, když kořeny zvedají základy nebo hrozí pád stromu na budovu.

1 0
možnosti

Ty lípy dům chránily. Vlastně byly součástí přirozené "klimatizace". Proto se v bezprostřední blízkosti domu vysazovaly ... ale to poznáte sám.

2 0
možnosti
MP

Stromy blízko domu se sázely výnosem Marie Terezie, aby při případném požáru nelítaly dřevěné šindele tak daleko, až by zasáhly další stavení či stodoly. Větve stromů jim v tom měly zabraňovat.

Stromy zasazené příliš blízko domu mohou svými kořeny narušit základy. Viděla jsem často, jak na hřbitovech kořeny stromů nadzvedávaly obruby a způsobily nahýbání pomníků. Lípy, které se sázívaly po obou stranách pamětního kříže, ho dokázaly časem taky pěkně nahnout, pokud stály blízko.

Pokud chceme, aby strom měl dlouhý život a byl krásným solitérem, musíme mu jeho místo a odstup od stavby vybrat velmi uvážlivě.

Jinak chápu Váš smutek pro ty staré stromy. My jsme s manželem koupili kus vytěžené lesní parcely a sami dva zasázeli přes dva hektary lesa, ovšem lesa hospodářského. Takže v určité době dojde k vytěžení dřív, než stromy budou stářím zpuchřelé. My se toho nedožijeme, takže si nemusíme dělat starosti.

3 0
možnosti