Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč Trump dělá co dělá při resuscitaci USA a západní civilizace.

America first znamená mimo jiné, ze přednější než domlouvat s ostatními státy klimatickou bezpečnost je nejdřív prosadit bezpečné fungovani světa

  Když je někdo byznysmen, logicky pohlíží i na politické dění očima byznysmena. A protože ví, že dobrý byznys nelze postavit na základě špatných detailů, jde na každou věc s logikou selského rozumu:

  Posiluje Čína díky tomu, že ji USA v minulosti (od sedmdesátých let 20. stol.)  považovaly za výhodné zapojit do souboje se SSSR a také přesunout do ní čím dál tím větší díl našich výrob, a Čína se tak stala naším (americkým) rivalem? Skončeme s touto politikou, dokud nás ČLR nepřerostla: To je podle mne stěžejní téma zahraniční politiky Donalda Trumpa. Na otázku, jak se mu to daří, odpovídám: A jak se daří komukoli když začne po 40 letech podpory růstu Číny s opačným kursem? To přece nějaký čas trvá, než si osahá všechny páky a rozběhne věc směrem, který považuje za žádoucí. Pravda je, že rostoucí síla Číny, která se v některých oblastech stála USA rivalem (když se dva = USA a SSSR perou třetí = ČLR se směje) nepřipouštěla další odklady, pokud se USA nechtějí smířit s ústupem na druhé místo. Trump do toho tedy šel. Je to dobře nebo špatně? Především je to fakt, opírající se o skutečnost, že byl zvolen, čemuž mnozí nevěřili. Nelámejte tedy hůl nad jeho snahami nyní, když jste se svými názory na jeho šance zmýlili už v minulosti.

   Nebo s Koreou? Copak mohl (může) v postavení prezidenta USA dělat něco jiného než současně nabízet Korei smíření a prosperitu výměnou za její (alespoň) jaderné odzbrojení a současně ukazovat, že pokud se Korea nechce domluvit jako přítel, přikročí k tvrdým krokům?! A tedy není divu, že veřejnost vidí proměnlivost postoje. Proměnlivý postoj však neznamená nutně chaos nebo nerozum, ale prostě logický a zdravý trend ve vyjednávání, jak jej známe i z obchodu a podnikatelských vztahů vůbec: Metoda ukážu svaly a nabídnu, že je nepoužiju, když se dohodneme, není nijak neobvyklá a zná je každý kluk i děvče od školních ne-li předškolních šarvátek. A je to něco, čemu rozumí každý na světě, tedy i vůdce Severní Koree, a je vidět i to, že sám pro posazení svého používá metody v principu obdobné, samozřejmě v míře a podobě vycházející z tradice a revoluční současnosti jeho země. Sympatické a jistě i pravdivé je i to, že D. Trump se vícekrát vyjádřil, že Kim Čong Un je veliký vůdce. D. Trump nemá jinou možnost jak jednat, když nesmí dopustit ohrožení Japonska a Jižní Koree.

   Podobně racionální politiku uplatňuje D. Trump i vůči V. Britanii a vůči EU a každé jednotlivé zemi. Polovina lidí nesouhlasí. Ano, samozřejmě, ještě je tady ta zeď: Připusťme, že postoje prezidenta Trumpa jsou tvrdší, mnohem více než je mnoha lidem milé. A je jistě dobře, že veřejné mínění v některých ohledech dosáhlo od prezidenta určitých ústupků (rozdělování rodin). Pravda je, že zavedení pořádku v migrační politice nejde bez zavedení pořádku na hranici. A bez pořádku v migrační politice se prohlubuje rozpad hodnot tradiční společnosti - Nebo se to jen zdá??

   Ještě bych rád zmínil příklad Sýrie a Turecka: Myslím si, že Donald Trump jednal v podstatě tak, jak jedině mohl, že stáhl svoje ozbrojené síly z pohraničí Sýrie, když prezident Erdogan zaútočil s cílem vytvořit bezpečnou zónu. A vzdor tomu, že se jevilo, že D. Trump se zachoval špatně v tuto chvíli vůči Kurdům, ukázalo se, že odpověď je širší: On prostě respektoval - musel totiž - a ctil svého důležitého, velmi důležitého, spojence v NATO a zároveň mu dal najevo, že určité kroky nepovažuje za přípustné. Spojení obou principů vedlo alespoň k záchraně populace Kurdů, když pro ně, s ohledem na důležitost Turecka pro USA na hranici s Ruskem, nemohl nyní udělat více. ČIli žádná bezzásadovost ani zrada, ale prostě racionální politika, politika možného.

   Nebo se podívejme na Izrael: Zvláštní případ, řekl by někdo: Ale to co dělá Donald Trump, je učebnicový příklad politického pragmatismu: Chce uchovat sílu Ameriky a své pojetí svobody světa, a je přesvědčen, že k tomu je nezbytné jeho znovuzvolení: Zasadil se tedy o to, aby tradiční bašta Demokratické strany (v USA), jakou je její postavení v židovské komunitě, byla otřesena: A tak je potřeba číst jeho podporu státu Izrael ve směrech, které jistě jsou milé každému příslušníkovi židovského národa. Ovšem, Palestincům se to pochopitelně nelíbí:   O tom je však velká politika, že jejich zájem se musí skloubit tak jak bude možné, aby se Donaldu Trumpovi co nejlépe podařilo realizovat program "America first."

   Pokud se týká jeho vztahu s Ruskem: Víme, že Rusko se cítilo podvedeno vývojem, který nastal po té, co Michail Gorbačov s Ronaldem Reaganem ukončili studenou válku. To však je situace, která se stala z důvodu tradičních obav z Ruska a také proto, že Rusko bylo příliš velké na to, aby Západ zvládl zajistit mu prosperitu podle jeho představ po skončení studené války. To, co nyní vidíme na obou stranách je tedy nové kolo. A oba vůdci, tedy pánové Putin a Trump, jednají každý v tradici svých zemí. Je třeba věřit, že obě země chtějí mír, ale přitom jim neméně na srdci leží zájem jejich vlastí jako prvořadý. A tím je to, co se odehrává, dáno.

  Jistě,vynechal jsem v tomto výčtu řadu důležitých témat a oblastí, kde mnozí vidí zásadní nesprávnost postupu D. Trumpa i jeho metod: Podstatné však je, že vše co dělá, dělá v nejlepším zájmu svojí země, tak jak je o něm přesvědčen, a že jde směrem, kde je cíl, po kterém v podstatě každý Američan touží: Uchování velikosti Ameriky. Je přitom možné, že se v některých svých metodách mýlí. Přijdou ještě další prezidenti.

Autor: Miroslav Gruner | úterý 3.12.2019 12:52 | karma článku: 20,30 | přečteno: 590x
  • Další články autora

Miroslav Gruner

Víme, že Ukrajina se minskými dohodami zavázala uskutečnit místní volby a to nesplnila ...

V lednu 2022 uvedl O.Danilov, předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti, v rozhovoru pro AP, že Západ by neměl Kyjev tlačit do plnění minských dohod o zastavení bojů na Donbasu (seznam.cz: "Ukrajina nechce plnit minské dohody")

25.2.2024 v 8:33 | Karma: 38,50 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Politika

Miroslav Gruner

Chvála podřimování. V Německu chtěli zemědělcům přitvrdit tak, jak je u nás nemyslitelné

Nad protesty rolníků v Německu se pozastavil i nevlivnější německý deník Frankfurter Allgemeine, konstatuje, že "rolníci poslední dobou vydělávají jako už dlouho ne," a píše, že problémy jsou jinde než ve výši dotací. Pochvalme ČT

8.1.2024 v 11:25 | Karma: 0 | Přečteno: 4693x | Diskuse| Politika

Miroslav Gruner

RACHEJTLE = Silvestrovské pokušení a esenbáci (=komunistická policie) na stopě blbý srandy

"Silvestrovská show se v mžiku změnila ve schovávanou, protože ten lampasák střílel ostrými. Tak jsme mu sehráli divadýlko a zavolali esenbáky, sanitku a pohřebáky," vypravoval mi před časem pamětník jisté malé pohraniční dědiny.

2.1.2024 v 7:30 | Karma: 9,53 | Přečteno: 404x | Diskuse| Společnost

Miroslav Gruner

Nezúčastnit se zasedání RB OSN, ač pozváni = vzdání se vyjádření na celoplanetárním fóru

Prokáže-li se, že české zbraně dodané vládou ČR byly Ukrajinou použity k útoku na ruské území, je to krok, který může Rusko v budoucnu použít jako argument pro ostřelování cílů na území ČR. Vláda má povinnost vysvětlit toto lidu!

31.12.2023 v 13:14 | Karma: 32,89 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Miroslav Gruner

Těžký i sladký je život nás, mladších synů mladších synů... císaře římské Říše.

Když byl v 11.století muži udělen titul hraběte dědičně pro všechny členy rodu, nestávalo se to běžně, a takřka nikomu kdo by neměl v ústech hned těsně po narození zlatou lžičku. Přímých potomků je ne více než 1% populace Evropy..

13.11.2023 v 16:54 | Karma: 13,32 | Přečteno: 418x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 38,50
  • Průměrná čtenost 5159x
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Seznam rubrik