Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je až dojemné, jak se někteří snaží vinu za smrt zastřelených (nejen v Radotíně) v první republice svalit na komunisty. Před několika roky tady pan Ziegler podobně psal o frývaldovské stávce, tam si za svoji smrt mohli stávkující hlavně sami.

Já s Vámi v článku naprosto souhlasím, že vše je potřeba chápat v souvislostech. Lidé volili komunisty nejen kvůli střelbě v mnoha stávkách, ale hlavně proto, že už měli dost "lepších" lidí, kterým se museli klanět, aby si vůbec obhájili svoje chudé živobytí. A těch chudých je vždy více než těch "lepších", proto museli komunisté ve volbách vyhrát. V budoucnosti se to bude opakovat.

3 5
možnosti

Myslím, že by bylo dobré, aby se neopakovala krveprolití a že by mělo být předcházeno nespravedlnostem a křivdy napravovány, tím myslím samozřejmě křivdy na chudších i na těch druhých, pokud by k nim došlo.

0 0
možnosti
Foto

Byla to akce komunistické mládeže a přesto, že komunisté věděli, že průvod do Radotína je zakázán, komunista Kopecký jej vedl právě do Radotína. Do čela průvodu komunisté postavili jako štít dívky a průvod vyrazil. Před Radotínem jej přehradili četníci a sdělili jim, že průvod je zakázán a cesta do Radotína je zakázána. Na pokyn komunistů začali demonstranti na četníky házet kameny a odmítali uposlechnout opakovaných výzev. Komunisté v průvodu dělali vše proto, vyprovokovali srážku. Bohužel četníci se nechali vyprovokovat ke střelbě, navíc proti dětem a to je neomluvitelné bez ohledu nato zda se létajícím kamením cítili ohroženi. Došlo ke zranění pěti dívek ve věku 13 až 24 let. Dvě byly zraněny velmi vážně, střelnými ranami do břicha a do boku. Další zásah byl do stehna, jedné dívce byly po zásahu do ruky amputovány dva prsty. Pět osob bylo zatčeno, poslanec komunista Kopecký v tichosti zmizel. Komunisté, kteří na tom měli nemalý podíl, díky tomu měli náboje do jejich demgagogického kanonu.

5 2
možnosti

Víte, myslím si, že střílet na byt ́ i zakázanou demonstraci se nemá, a to dokonce ani když házejí demonstrující na policisty kamení.

0 1
možnosti

Bylo by možná ještě lepší, abyste byl konkrétnější. Přece jen diskuze není nástroj kritiky, ale nástroj dorozumění.

0 0
možnosti
Foto

Co se Radotína týče, měl byste si zjistit výsledky voleb, než něco budete schopen říci o reakci dělnictva na vámi uváděnou střelbu.

1 1
možnosti

Bylo by možná lepší, abyste byl konkrétnější; přece jen diskuze není nástrojem kritiky, ale nástrojem dorozumění; a to i když někdo udělá chybu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 38,50
  • Průměrná čtenost 5159x
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Seznam rubrik