Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J22a28n 23R62á42ž

21. 6. 2018 16:46

V roce 1932 řekl ve svém projevu v Mnichově o svých názorech co s Čechy , mimo jiné, toto:

"Českou pánev a Moravu a východní regiony na hranici Německa osídlíme německými sedláky. Čechy vysídlíme na Sibiř nebo do oblasti Volyně. Přidělíme jim rezervace s novými federativními státy. Češi musí opustit střední Evropu. Dokud tady budou, budou tvořit husitskobolševický agitační blok."

A připomínám, jak vnímal osud Čechů R. Heydrich. Toto prohlásil na poradě protektorátního vedení v roce 1942:

"Musíme uvážit, co s nimi uděláme. U jedné části špatně smýšlejících lidí dobré rasy nezbude nic jiného, než se pokusit usídlit je v Říši, v čistě německém prostředí, poněmčit je a převychovat jejich smýšlení nebo, když to nepůjde, postavit je nakonec ke zdi; poněvadž vystěhovat je nemohu, neboť by tam na východě vytvořili vedoucí vrstvu, která by se postavila proti nám."

Mám obavu, zda u některých kruhů v Německu nejsou tyto myšlenky stále živé a jestli se Merkelová nesnaží nyní těmto kruhům vlichotit a tím je legitimizovat. V zahraniční politice vůči Němcům musíme být, pro staletých historických zkušenostech, velice obezřetní.

0 0
možnosti
JR

J46a28n 45R66á55ž

21. 6. 2018 16:51

Vypadl mi autor prvního citátu: Byl to tehdejší vůdce německého národa Adolf Hitler.

1 0
možnosti
TH

Moment , co znamena byt "obcan statu"? Mit ceske obcanstvi? To snad clovek s pobytem v normalnim state nepotrebuje. Nebo se pletu?

0 0
možnosti
MG

Děkuji. Uvažuji o obsahu Vaší připomínky. Rozlišuje se mezi přihlášením k pobytu a povolením pobytu. Tím, že je osoba přihlášena k pobytu na nějaké adrese jí ještě nevzniká povolení pobývat v dané zemi.

0 0
možnosti
PV

Něco z historie - když byli ze Sudet odsunuti Češi, tak opouštěli své domy mnohdy ještě s teplou plotnou v kuchyni a vše funkční - když odcházeli Němci, tak byly otrávené studně, granáty v kamnech atd .

Je to cca 8 let co někdo koupil chalupu v bývalých Sudetech - byly tam kachlová kamna a nový majitel nechal kamna prohlédnout kamnářem - a ejhle - byly tam zazděné 4 granáty - tak asi tak nějak :-P

0 2
možnosti
MB

M30i16l17a36n 57B18í93l21e53k

21. 6. 2018 10:38

Desetitisíce lidí se zase nastěhovalo do domů po sudetských Němcích, kde žádné granáty či otrávené studny nebyly;-)

A jen poznámka - většina Čechů po Mnichovu v Sudetech zůstala (nejméně 300 000), odešla menší část.

2 0
možnosti
PL

Pokud se nepletu, tak Angela vyslovila svůj názor především jako podporu své současné imigrační politiky. A tomto kontextu jde o velmi nevhodné srovnání. Ty situace jsou velmi rozdílné.

Jinak sám odsun považuji za nešťastný, nakonec pro české pohraničí znamenal celou řadu problému, ale zároveň chápu, že z tehdejšího pohledu české politické špičky byl nezbytný. Je pak velká hanba, že docházelo mnohdy k tzv divokému odsunu a zvěrstvu.

2 1
možnosti
MG

Hodnotit mi nepřísluší. Co se stalo, stalo se. Pokusil jsem se pouze připomenout názor, který jsem jednou slyšel, a zajímalo by mne, jestli se zakládá na pravdě. Na první pohled se mi zdá, že to tak opravdu je, nejsem však odborník, čili můj pohled na věc není směrodatný.

0 0
možnosti
Foto

Já ročník 1939 (sud. Němec z Karlovarska) jsem při dosáhnutí věku 15 obdržel automaticky československé občanství bez předchozího upozornění. Jako Němec jsem paradoxně emigroval z politických důvodů k těm nehodným. Z Čsl občanství jsem se měl vyplatit, mám ho dodnes i s tím německým. Čeština je a zůstane mou jedničkou (tam školní docházka, vyučení i vojenská služba). Čeští kamarádi z mé sportovní činnosti a divadelní mi zůstali. Za své BOHY považuji V+W. Mám rád SRANDU!!Míro, zdravím!;-D

6 0
možnosti
Foto

Miroslave, mrkněte se na můj iDnes blog, mnohé to vysvětlí...

0 0
možnosti
MB

I z dnešního pohledu, si nedovedu představit - vystěhovat 3 mil. osob. Jak?, vlakem, lodí, autobusem - asi nejlépe pěšky. Ti Němci přišli na pozvání krále - církve a osidlovali hvozdy. Pozoruhodné, když došli až do Pobaltí, s řemeslností a pracovitostí. Problémy byly za 1 Republiky - složitost, jak je vlastně začlenit. Faktem je, že byli na Čs území. Pocházím ze Sudet, s kolegou se shodujeme - Kdyby přijel Wehrmacht, tak taky stojím na chodníku a vítám "Naše". Pak, asi bych padl pod Moskvou a on u Stalingradu. Já tu záležitost beru za uzavřenou. Merkelová řeší sebe doma a bohužel, (oprávněně), dává pádlo do rukou národoveckým horlivcům. Buďme rozumní, je to 73 let - pak je odsun v pořádku. Navštěvujme se, obchodujme - tak, jak to běžní lidé dělají. Poučme se z dějin, viz CK J. Stalina. Ten nastěhoval své Rusy kam se dalo - rozprášil původní obyvatele. V. Putin využívá zcela identický princip - Dbá tedy o práva "Těch svých". Je to logické, svým způsobem neuvěřitelné, že Generalisimus tolik let nežije a stále plodí ! ... :-)

2 0
možnosti
MB

Sudetským Němcům bylo německé občanství na základě pomnichovské smlouvy z podzimu 38 mezi Německem a Česko-Slovenskem přiděleno, oni neměli možnost volby.

2 0
možnosti
MG
JSS

Jedna věc je právní oprávněnost, což je sice nutná věc, ale jiná a to daleko rozměrnější je skutečnost pohromy od Říše a téměř absolutní přihllášení se k ideologii, která měla vymýtit mimo jiné i nás Čechy !!

Tak pozor - Frau Merklel- odsun byl sice tvrdý, v řadě případů nejen nehumální, ale i neprávní! V tom máme ještě rest a je ho třeba náležitě - ne jen proklamacemi odstranit ale řádně očistit. Jenže to byla otevřená rána a zloba byla nezměrná u národů postižených. A to, že stát nemá vinu na exesech, že to je jen vina jednotlivců - neberu vůbec. Stát - tj. zvolení zástupci mají vždycky povinnost zachovávat právo a pořádek, tak jako se nestalo v počátku 90. let zde privatizací a dalších jevech !

Věčné nalhávání je trik jen politických kejklířů, ale ne vyspělých národů !!

0 0
možnosti

Obávám se, že kdyby čelní představitelé jedné naší demokratické strany vesele nejezdili na zasedání sudetoněmeckého landsmanšaftu, pí Merkelová by si podobné prohlášení odpustila.

3 2
možnosti
MG

To nevím, jak přesně bylo. Jisté je, že Němci byli přijímáni na území spravovaném státy, které zvítězily ve válce. Slovákům bylo obnoveno československé občanství. Myslím si, že poté, co byl vyhlášen Protektorát Čechy a Morava, mela ta část Československa, která se uvedeným Protektorátem nestala,fakticky jedinou možnost, a to vyhlásit se Slovenskem.

0 0
možnosti
TB

jestli se nemýlím, tak Slovenský štát Slováci vyhlásili 1 den před vznikem Protektorátu ;-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 38,50
  • Průměrná čtenost 5159x
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Seznam rubrik