Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jsem nešel volit presidenta

Kdyby mne nutili namířenou zbraní, volit toho, o kom píšou i jako o podvodníkovi a prospěcháři, a nebo toho, kdo byl tvrdým předsedou buňky komunistů v armádě, která mohla být zneužita proti lidu, toho druhého bych prostě nevolil!

   Dřívější velvyslanec v Moskvě a Washingtonu Kolář v průběhu povolebního týdne v rozhovoru pro www.novinky.cz (zveřejněn 3.2.2023, 20:34, pod titulkem "Kolář: Pavel umožní smíření s minulostí") o nově zvoleném prezidentu ČR Pavlovi: ".. tady máme napraveného hříšníka, který nám umožní smíření. Smíření i těm lidem, kteří nebyli aktivní nomenklaturní komunisti a kolaborovali tím, že byli v šedé zóně."

Sním či bdím?

   Většina občanů tehdejší ČSSR, která si užila produktivního věku v Husákově Československu a dříve, pomalu odcházejí do nebe. Ostatní za několik let do starobního důchodu.

   To myslí Kolář vážně, že kdokoli z nich potřebuje nějaké rozhřešení za to, že prostě za reálsocialismu (1953 - 1989) chodil do práce a držel pusu a krok, protože věděl, že v zemi je po revolučním běsnění (1948-1953), a troše úlevy (53-68), potom od roku 1968 "pro jistotu" více než půl milionu sovětských vojáků jako po zuby ozbrojený dohled na prosovětskou orientací země, a že každý vzdor proti chybám tvrdé linie strany se trestá vyhazovem z práce a mnohdy zákazem studia dětem??! Ne-li vězením...

  A dokonce: To myslí vážně, že toto rozhřešení a smíření má přijít díky tomu, že nájemníkem na Hradčanech se stal někdo, kdo se jako člen strany, dokonce jako člen výboru KSČ v armádě připravoval na vedoucí funkce v ČSLA (Československá lidová armáda) ?

   Tohle říká člověk, kterého vzal Václav Havel na Hrad...

   Podle mne, jediným způsobem, jak by toto smíření - je-li vůbec potřeba -  mohlo nastat, je, že Pavel předvede něco, co sblíží v odporu k jeho prezidenství ty, o kterých se Kolář hanlivě vyjadřuje jako o šedé zóně (mlčící většina národa držící pusu a krok a myslící si o komunistech svoje) a aktivní odpůrce komunistického režimu 48-89.

   Poněkud trapnějším ale reálnějším způsobem by bylo, že se takový člověk postaví proti těm, jejichž okupační zájmy v mládí hájil a prohlásí se v tom za vůdce národa. Vždyt´ mu dalo hlas ve volbách cca 40 % populace.

   Opravdu, 60 % hlasů při cca 70 % volební účasti skutečně znamená, že mu dali hlas zhruba 4 voliči z každých deseti občanů ČR s volebním právem. To tedy není ani prostá většina. A jak silný mandát to je, jestli mu mnozí dali hlas proto, že nechtěli na Hradě Antonína Babiše? Reálnou podporu má dokonce ještě menší než těch cca 40 % občanů ČR s volebním právem, protože to, že jej mnozí volili proto, aby nebyl zvolen A. Babiš, není ještě podporou Pavla jakmile volby skončily.

    Myslím si, že  když Kolář říká, že Pavel je napravený hříšník (viz citace v úvodu tohoto mého příspěvku), pomíjí úplně, že nápravou hříšníka není, když za situace, že přestanou existovat podmínky, aby dělal kariéru v komunistické armádě, ji dělá v armádě, která je spojencem těch, proti kterým chtěl původně bojovat se zbraní v ruce.

   Ještě mi vrtá hlavou několik "detailů":

   Dostala manželka PP na starost zahraniční styky na GŠ AČR už před tím, co se s ním sblížila po jejich rozvodech nebo teprve po té? / A když PP hovoří o demokracii a o svém jakémsi polepšení, do jaké míry chápe pojmy které používá a do jaké hloubky jde jeho přesvědčení? Je hlubší než jeho odhodlání sloužit leninským zásadám, pro něž jako člen KSČ pracoval ještě v době listopadu 89, kdy by měl povinnost na rozkaz případně i nastoupit se zbraní v ruce proti demonstrantům? Nebo je zhruba stejné, jen tentokrát již po desetiletí skvěle placené? ... a zaštítěné jinou mocností než když byl komunistou. 

  Když jsem slyšel jeho první povolební proslovy o demokracii, vybavil se mi expremiér federální vlády ČSSR komunista Čalfa, který v prvních dnech po svém jmenování koktal do mikrofonu slova: "Ano, ano, demokratizácijja," znělo mi to dost podobně, i když Pavel mluvil bez koktání, zdálo se mi to být v jeho případě těmi nabiflovanými frázemi, se kterými se naučil za těch 33 roků zacházet, zažity je však, připadá mi, nemá: Připadá mi prostě, že tak jenom mluví. No tak uvidíme, jestli bude více popularizátorem společenských témat za 350 tisíc měsíčně nebo aspoň mediátorem společenského dění.

   Tak proto jsem volit radši prostě nešel..

 

 

 

 

 

Autor: Miroslav Gruner | neděle 5.2.2023 9:54 | karma článku: 34,68 | přečteno: 1080x
  • Další články autora

Miroslav Gruner

Víme, že Ukrajina se minskými dohodami zavázala uskutečnit místní volby a to nesplnila ...

V lednu 2022 uvedl O.Danilov, předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti, v rozhovoru pro AP, že Západ by neměl Kyjev tlačit do plnění minských dohod o zastavení bojů na Donbasu (seznam.cz: "Ukrajina nechce plnit minské dohody")

25.2.2024 v 8:33 | Karma: 38,50 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Politika

Miroslav Gruner

Chvála podřimování. V Německu chtěli zemědělcům přitvrdit tak, jak je u nás nemyslitelné

Nad protesty rolníků v Německu se pozastavil i nevlivnější německý deník Frankfurter Allgemeine, konstatuje, že "rolníci poslední dobou vydělávají jako už dlouho ne," a píše, že problémy jsou jinde než ve výši dotací. Pochvalme ČT

8.1.2024 v 11:25 | Karma: 0 | Přečteno: 4693x | Diskuse| Politika

Miroslav Gruner

RACHEJTLE = Silvestrovské pokušení a esenbáci (=komunistická policie) na stopě blbý srandy

"Silvestrovská show se v mžiku změnila ve schovávanou, protože ten lampasák střílel ostrými. Tak jsme mu sehráli divadýlko a zavolali esenbáky, sanitku a pohřebáky," vypravoval mi před časem pamětník jisté malé pohraniční dědiny.

2.1.2024 v 7:30 | Karma: 9,53 | Přečteno: 404x | Diskuse| Společnost

Miroslav Gruner

Nezúčastnit se zasedání RB OSN, ač pozváni = vzdání se vyjádření na celoplanetárním fóru

Prokáže-li se, že české zbraně dodané vládou ČR byly Ukrajinou použity k útoku na ruské území, je to krok, který může Rusko v budoucnu použít jako argument pro ostřelování cílů na území ČR. Vláda má povinnost vysvětlit toto lidu!

31.12.2023 v 13:14 | Karma: 32,89 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Miroslav Gruner

Těžký i sladký je život nás, mladších synů mladších synů... císaře římské Říše.

Když byl v 11.století muži udělen titul hraběte dědičně pro všechny členy rodu, nestávalo se to běžně, a takřka nikomu kdo by neměl v ústech hned těsně po narození zlatou lžičku. Přímých potomků je ne více než 1% populace Evropy..

13.11.2023 v 16:54 | Karma: 13,32 | Přečteno: 418x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 38,50
  • Průměrná čtenost 5159x
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Seznam rubrik