Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Inflace je v něčem i blahodárná, ač se to nezdá. Znehodnocuje dluhy. A co nedlužníci:

Představte si situaci, že se zadlužíte na doraz na nákup nemovitosti či na investici do podnikání. Většinu svého příjmu tedy musíte vynakládat na splátky úvěru. Když ceny a mzdy vzrostou o třetinu za tři roky, uleví se vám.

Noviny sice dramaticky bubnují, že rostou úroky, avšak prozíravější  dlužníci si už nejpozději předloni zafixovali splátky hypotek na nejvýše  2,5 až necelých 3 procentech ročně do konce splatnosti svojí hypotéky, a pokud jednali při koupi nemovitosti s rozvahou, nakupovali dříve než ceny nemovitostí vyrazily vzhůru, a nechali si hotovostní rezervu, mohou se ted´ jen smát, protože jejich majetek má ted´ cenu nejméně o polovinu vyšší a  zároveň jim mzdový nárůst už o nějakých 15-25 % snížil podíl splátek v rozpočtu. Čili současné zdražení všeho je pro ně sice nepříjemné, avšak za předpokladu, že si udrží dobrou práci, jsou navždy za vodou. A ti nejšikovnější mají dnes byty či domy v hodnotě dvakrát tak vysoké než když je před pěti šesti roky kupovali a podíl splátek na jejich příjmu mezitím klesl o třetinu.

 Vybavuje se mi refrén známé písničky: Život je valčíček, autíčko na kliček, hloupého přejede, chytrému přeje. Co tedy mohou dělat ti, kteří když bylo výhodné půjčit si zaspali a ani s jejich příjmy to není zrovna růžové:

Ano, svět, kde úspěch záleží na schopnosti v pravou chvíli si půjčit, není nejlepší. Na druhou stranu, když se půjčuje těm, kteří mají příjem z toho, že pracují v oborech, po kterých je sháňka, není to tak špatné, jak se na první pohled zdá.

Lidé, kteří nemovitost nekoupili, ti vítězi inflace nejsou. Nezbývá než jim poradit, aby se příště, za nějakých sedm roků, bude-li se opakovat situace nízkých úroků, odhodlali naskočit a do té doby pracovali na zlepšení své finanční kondice. A pokud úroky za sedm let nízké nebudou, mají možnost i nadále orientovat se na nepeněžní hodnoty života a věnovati se radostem, které si neodepřeli, zatímco jiní více šetřili a dřeli ve službě mamonu. Marná sláva, když většina světa tančí kolem zlatého telete, je jistě těžké a tím více hodno obdivu, když si lidé uchovají od tohoto odstup a tím způsobená chudoba jim tím pádem nepřekáží. Přesto však, zejména počínají-li  si rozvážně, a uchovají-li si pevný partnerský svazek a přistupují-li ke svým financím rozumně, ani těm v podstatě nehrozí nic vážného. Ceny potravin a energií sice prudce vylétly vzhůru, v podstatě za dva roky možná o polovinu, ale ačkoli se říká, že 1/6 populace je tím ohrožena pádem do chudoby, není tomu tak. Jde o to nakupovat s rozmyslem, odpustit si luxusnější výdaje a věřit, že tomu i tentokrát bude tak jako za všech krizí, tedy, že za dva roky dojde dech vysokým cenám a ty přece jen trošku opadnou nebo už neporostou. Vláda, udrží-li se, bude muset do té doby s inflací zabojovat, pokud bude chtít uspět. a to je naděje našich chudších.

  Z hlediska společnosti jako celku je přitom žádoucí, aby vymetla lidi, kteří ač zastávají vlivná místa, nebezpečí inflace ještě vloni zlehčovali a utvrzovali lidi, že žádná vysoká inflace nebude. A ti, kteří přitom spoléhali , že mzdový růst doby předchozích několika roků bude pokračovat stále, by se měli poučit a do budoucna věřit spíše opatrnějšímu uvažování.

Jak se zdá, osvědčilo se věřit tomu, že Kdo šetří má za tři. Doplněné tím, že úspory ve slamníku jsou na nic a je potřeba v pravou chvíli nakoupit za ně aspoň kousek pole. Ti kteří pole místo toho prodávali, ani nad nimi nelámejme hůl. Však on sociální stát třeba zase přijde, Za nějakých ... let a postará se, aby se utišili. A do té doby se o ně přece jen aspoň v tom nejnutnějším snad postará nynější vláda pravice. Svou možnost vyslovit se k tomu všemu budou mít už brzy, v prezidentských volbách, a ty nejsou v nedohlednu, což je nesporná výhoda demokracie. Ale hledání pomoci hlavně na konci vlastního ramene při práci by přitom neměl podceňovat žádný volič.

  Inflace je prostě ekonomický nástroj používaný k ovládání lidí. A jen naivka si myslí, že to, že ceny rostou, je důsledek nějakých náhodných jevů.

Autor: Miroslav Gruner | středa 18.5.2022 13:49 | karma článku: 0 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Miroslav Gruner

Víme, že Ukrajina se minskými dohodami zavázala uskutečnit místní volby a to nesplnila ...

V lednu 2022 uvedl O.Danilov, předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti, v rozhovoru pro AP, že Západ by neměl Kyjev tlačit do plnění minských dohod o zastavení bojů na Donbasu (seznam.cz: "Ukrajina nechce plnit minské dohody")

25.2.2024 v 8:33 | Karma: 38,50 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Politika

Miroslav Gruner

Chvála podřimování. V Německu chtěli zemědělcům přitvrdit tak, jak je u nás nemyslitelné

Nad protesty rolníků v Německu se pozastavil i nevlivnější německý deník Frankfurter Allgemeine, konstatuje, že "rolníci poslední dobou vydělávají jako už dlouho ne," a píše, že problémy jsou jinde než ve výši dotací. Pochvalme ČT

8.1.2024 v 11:25 | Karma: 0 | Přečteno: 4693x | Diskuse| Politika

Miroslav Gruner

RACHEJTLE = Silvestrovské pokušení a esenbáci (=komunistická policie) na stopě blbý srandy

"Silvestrovská show se v mžiku změnila ve schovávanou, protože ten lampasák střílel ostrými. Tak jsme mu sehráli divadýlko a zavolali esenbáky, sanitku a pohřebáky," vypravoval mi před časem pamětník jisté malé pohraniční dědiny.

2.1.2024 v 7:30 | Karma: 9,53 | Přečteno: 404x | Diskuse| Společnost

Miroslav Gruner

Nezúčastnit se zasedání RB OSN, ač pozváni = vzdání se vyjádření na celoplanetárním fóru

Prokáže-li se, že české zbraně dodané vládou ČR byly Ukrajinou použity k útoku na ruské území, je to krok, který může Rusko v budoucnu použít jako argument pro ostřelování cílů na území ČR. Vláda má povinnost vysvětlit toto lidu!

31.12.2023 v 13:14 | Karma: 32,89 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Miroslav Gruner

Těžký i sladký je život nás, mladších synů mladších synů... císaře římské Říše.

Když byl v 11.století muži udělen titul hraběte dědičně pro všechny členy rodu, nestávalo se to běžně, a takřka nikomu kdo by neměl v ústech hned těsně po narození zlatou lžičku. Přímých potomků je ne více než 1% populace Evropy..

13.11.2023 v 16:54 | Karma: 13,32 | Přečteno: 418x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 38,50
  • Průměrná čtenost 5159x
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Seznam rubrik