Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úmrtí v éře koronaviru. Fámy o biologcké válce. Měla by Čína platit reparace za virus?

Jako každá krize má i tato svoje úskalí i šance.  Je dobré s otevřenou myslí podívat se příčiny a s nadhledem se zabývat pravděpodobným řešením situace.

   Především je důležité zachovat rozvahu a chladnou hlavu, a přitom si být vědom, že v dějinách mnohokrát přišly chvíle, v nichž bylo důležité chovat se tak, jak bylo doporučováno, aby se člověk uchránil před nejhorším. Ať už šlo o epidemie, války nebo různé politické poryvy, v nichž bylo opodstatěné na sebe raději neupozorňovat.

   Dnes tedy musíme nosit roušku a mýt si ruce a respektovat doporučení, která vyslovují epidemiologové a vláda. Ve srovnání s generací našich pradědečků, kteří zažili několik let v zákopech první světové války a dědečků, kteří si zakusili strach v době, kdy na každém druhém rohu visel plakát, a na něm oznámení, že zabili říšského protektora  a kdo tomu zatleská, že bude viset, či děs a hněv valné většiny dobrých lidí z ruské okupace, zažívá naše generace poměrně idylu: Kdo se schová a vydrží s penězi nebo bude aspoň dost opatrný v práci, tomu se s největší pravděpodobností nic vážného nestane. A to zvláště pokud i před touto krizí žil opravdu spořádaný život:  S vyrovnanými účty a dobrými vztahy. Dá se tedy čekat, že současná situace by dokonce mohla prospět do budoucna i určitému ozdravění mezilidských vztahů a smyslu pro harmonický život. Také se dá se s úlevou konstatovat, že vzdor všem zvěstem o dramatickém rozměru pandemie v Itálii či Španělsku, není tak zle: V médiích referují, že v současnosti propuklo onemocnění u každého dvoutisícího občana ČR, to přece jen není tolik. Je to však samozřejmě zpráva dost závažná na to, aby člověk byl opatrný …  Určitě je žádoucí chovat se tak, jak je potřeba, aby v celé společnosti byl klid. Nošení roušek a zachovávání epidemiologické kázně této atmosféře rozhodně pomahá.

   Nebylo by dobré dělat si legraci, tak jako jeden uživatel fb, který na apríla šířil zprávu, že v Italii (a zejména v Lombardii) málem každému zesnulému starouškovi či stařence zašimrají štětičkou v ústech, a když následný krátký biochemický test prokáže, že na štětičce ulpěl koronavirus, zapíši nebožáka do statistiky  zesnulých na koronavirus, a to, jaká byla  příčina úmrtí skutečná příliš neřeší. Předběžná opatrnost samozřejmě velí, předpokládat, že to je nemístné žertování, zvláště, když jsme se o něm dočetli na Apríla a dbát s veškerou vážností dokonce i pokynů š-prýmul-ů doporučujících dezinfikovat i podrážky bot po návratu ze samoobsluhy.

   Nicméně, protože nesmíme cokoli podceňovat, a protože zprávy o vývoji pandemie v některých státech působí skutečně hrozivě, tak, poslušni pravidla nic nepodcenit, ocitl se svět - a naše země nevyjímaje - v situaci připomínající začátek hospodářské krize.

    Tady nemá smysl na úrovni běžného občana přemítat o tom, zda je možné, že by celá korovinarová krize byla počátkem biologické války (tvůrci této teorie zvažují, jestli Čína nemohla úmyslně nakazit vlastní populaci , to s vědomím, že při její početnosti jí přežije více -  ututlat to a rozpoutat pandemii s úmyslem zvrátit vývoj, který nastoupil tím, že prezident Trump se rozhodně postavil pokračování čínské hospodářské a částečně už i politické expanze). Nanejvýš se můžeme ptát, jestli by Čína měla platit světu reparace, tedy odškodné za to, že z jejího území vzešla pandemie, jejíž začátek tutlala, čímž se tato tak rozmohla, že se jí cítí lidstvo ohroženo: No a taky, jak to zařídit, aby to Čína opravdu zaplatila.

   Asi není zvlášť potřeba rozebírat, že pozastavení výroby udělá radost třeba ekologům a lidem věřícím v nebezpečnost globálního oteplení jako vážné katastrofy.  

   Kdybychom měli současnou situaci shrnout, alespoň pokud jde o ČR: Zdá se, že bezprostředním a okamžitým důsledkem bude, že občané ČR si mohou nechat zajít chuť pokusit se v posledním roce kdy to jde vycestovat za prací do Velké Británie a usadit se tam. Druhým důsledkem že je přinejmenším dočasný konec snah ze strany EU usídlit v ČR ekonomické imigranty z Asie a Afriky - prostě proto, že zvěst o úpění Evropy pod dopady koronaviru působí na zájemce o přesídlení do ní na nějaký čas velice odpudivě. No a do třetice: Dá se čekat, že bojovný postoj, jaký zaujala vláda ČR by se měl projevit kladně na výsledku hlavní vládní strany v příštích parlamentních volbách. (Otázkou je, zda to pomůže osobám spojeným s ANO i v následných volbách prezidentských. To by možná spíš nemuselo).

   V každém případě prožíváme nesnadnou hospodářskou etapu. A je pochopitelné, že když už jsme se do ní z různých důvodů dostali, bude potřeba kvalifikovaných rozhodnutí, aby potenciál, který je spojen s řešením možné krize, byl zužitkován co nejlépe.

 

 

Autor: Miroslav Gruner | pondělí 6.4.2020 20:55 | karma článku: 17,54 | přečteno: 822x
  • Další články autora

Miroslav Gruner

Víme, že Ukrajina se minskými dohodami zavázala uskutečnit místní volby a to nesplnila ...

V lednu 2022 uvedl O.Danilov, předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti, v rozhovoru pro AP, že Západ by neměl Kyjev tlačit do plnění minských dohod o zastavení bojů na Donbasu (seznam.cz: "Ukrajina nechce plnit minské dohody")

25.2.2024 v 8:33 | Karma: 38,50 | Přečteno: 1282x | Diskuse| Politika

Miroslav Gruner

Chvála podřimování. V Německu chtěli zemědělcům přitvrdit tak, jak je u nás nemyslitelné

Nad protesty rolníků v Německu se pozastavil i nevlivnější německý deník Frankfurter Allgemeine, konstatuje, že "rolníci poslední dobou vydělávají jako už dlouho ne," a píše, že problémy jsou jinde než ve výši dotací. Pochvalme ČT

8.1.2024 v 11:25 | Karma: 0 | Přečteno: 4693x | Diskuse| Politika

Miroslav Gruner

RACHEJTLE = Silvestrovské pokušení a esenbáci (=komunistická policie) na stopě blbý srandy

"Silvestrovská show se v mžiku změnila ve schovávanou, protože ten lampasák střílel ostrými. Tak jsme mu sehráli divadýlko a zavolali esenbáky, sanitku a pohřebáky," vypravoval mi před časem pamětník jisté malé pohraniční dědiny.

2.1.2024 v 7:30 | Karma: 9,53 | Přečteno: 404x | Diskuse| Společnost

Miroslav Gruner

Nezúčastnit se zasedání RB OSN, ač pozváni = vzdání se vyjádření na celoplanetárním fóru

Prokáže-li se, že české zbraně dodané vládou ČR byly Ukrajinou použity k útoku na ruské území, je to krok, který může Rusko v budoucnu použít jako argument pro ostřelování cílů na území ČR. Vláda má povinnost vysvětlit toto lidu!

31.12.2023 v 13:14 | Karma: 32,89 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Miroslav Gruner

Těžký i sladký je život nás, mladších synů mladších synů... císaře římské Říše.

Když byl v 11.století muži udělen titul hraběte dědičně pro všechny členy rodu, nestávalo se to běžně, a takřka nikomu kdo by neměl v ústech hned těsně po narození zlatou lžičku. Přímých potomků je ne více než 1% populace Evropy..

13.11.2023 v 16:54 | Karma: 13,32 | Přečteno: 419x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 38,50
  • Průměrná čtenost 5159x
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Seznam rubrik