Znamená snad "Jmenuje na návrh" totéž co "Jmenuje navrženého"?! Pochybení diskuse o ústavě

23. 08. 2019 20:21:28
S trochou jízlivosti by se dalo napsat, že MZ po sedmdesátce prozřel když se přidržuje stejného výkladu ústavy jako Václav Havel, proti němuž v této věci kdysi brojil. Avšak - on je to dost možná výklad spíše správný než že nikoli

Jak všichni víme, spor se vede o tom, má-li prezident povinnost jmenovat ministrem toho, koho navrhl premiér a jak rychle to musí případně udělat. Zastánci názoru, že prezident je povinen jmenovat toho, koho mu premiér navrhne, ti - podle mého názoru - přehlížejí skutečnost, že existuje cosi jako český jazyk a jednoznačný smysl slov. A jsem toho názoru, že ústavní právníci, kteří se vyjadřují tak, že tento jejich názor tou či onou měrou podporují, respektive mu poskytují oporu, rovněž postupují nezákonně, a to v tom, že nectí jeden ze základních principů světa, a tím je, že nelze svévolně dezinpretovat smysl sdělení a přeneseně smysl slov.

(Ano, už jako bych slyšel ten pokřik a smích poukazující například na kauzu článku Ferdinanda Peroutky. Zde tedy žádám důrazně, aby se každý z nich věnoval tématu o kterém píši a nenechal se unést tou nešťastnou kauzou při posuzování záležitosti této).

Můj názor je, jak už jsem uvedl v titulku, že slova "Jmenuje na návrh premiéra" neznamenají totéž jako by znamenala slova "Jmenuje premiérem navrženého" případně dokonce text ještě pregnantněji a jednoznačněji stanovující prezidentovi povinnost respektovat premiérův návrh a neřešit zda s ním souhlasí a nebo ne. Tuto otázku blíže vysvětlím níže.

Nejprve však ještě toto: Jak už jsem předeslal (uvedl výše): Při výkladu právních předpisů nelze postupovat způsobem, který by dezinpretoval smysl slov. Prostě, i když je někdo - ve svých očích - tak důležitý, že je právníkem a nebo soudcem, je povinen při výkonu svojí pracovní činnosti postupovat v souladu s tím, co znamená slovo a věta (odstavec atd) v soustavě českého jazyka. U nás se zhusta u soudů stává, že právníci a soudci jednají tak, že občan má dojem, že je jejich postupem utiskován, a to v tom, že oni říkají: Toto je právní otázka, té vy jako neprávníci nerozumíte a my jsme od toho, abychom vyložili co znamená - A potom si osobují právo vykládat otázky, jejichž posouzení však přísluší odborníkům z konkrétních neprávnických oborů, přičemž jim .- právníkům a soudcům - přísluší toliko rozhodnout v souladu se zákonem na základě podkladů které jim dodali nestranní odborníci. Mám dojem, že to se u nás u soudů nejednou neděje. A obávám se, že probíhající diskuse o prezidentských pravomocích je do jisté míry příklad toho, že média jako když bičem mrská bombardují veřejnost názory lidí, kteří tomu rozumějí jako kozy petrželi, ač sedí na stolicích určených původně pro slovutné právní odborníky. Dokonce přišli s výkladem, že: Při výkladu práva se nelze řídit přesným smyslem slov, kterými je zapsáno... Od čeho by však potom byla řeč jako prostředek dorozumění.

Tak tedy konkrétně: Když mi někdo do pracovních povinností dá "Jmenovat vedoucím oddělení osobu na návrh vedoucího odboru" znamená to snad totéž jako když mi do pracovních povinností dá "Jmenovat vedoucím oddělení osobu navrženou mi vedoucím odboru"?! - Nepochybně nikoli, pokud by to totiž znamenalo zcela totéž, tak by to nešlo vyjádřit dvěma různými způsoby. At ́ si kdo chce co chce myslí a nebo říká, konkrétní formulace neznamená nikdy zcela (tedy naprosto!) totéž jako jiná konkrétní formulace, byť si leckdo myslí, že ano a doprovází to okřídleným (a pohodlným a často nepoctivým) argumentem: To už je ale slovíčkaření. Právě ti, kteří říkají to okřídlené: To už je ale slovíčkaření se takto snaží vyklouznout z pravdy, kterou lze slovy obsáhnout velmi přesně, pokud vládneme přesným myšlením, přesným pozorováním a přesným formulováním.

Bylo by chybou řídit se rozumováním osob, které se staly ústavními právníky aniž by byli nadáni čestným a zcela objektivním používáním přesných formulovací založených na přesné znalosti a aplikaci jazyka. Napíšu to lapidárně: Ústavní právník by měl umět číst a neměl vykládat věci v rozporu s tím, co je psáno. A ani právník a politik, který formuloval články ústavy by se neměl uchylovat k žonglování s pojmy, které by rád, aby znamenaly něco jiného než znamenají, tak jak jsou napsány.

Prostě: Jestliže je v ústavě napsáno "Jmenuje na návrh předsedy vlády" máme se ptát znalců českého jazyka co ta věta znamená, nikoli rozumbradů z právnických stolic a ani odborníků z nějakého ústavu státu a práva.

Jsem toho názoru, že věta: "Jmenuje osobu navrženou předsedou vlády" znamená, že když předseda vlády předloží návrh na jmenování konkrétní osoby, znamená to, že prezident je povinen podle něho jmenovat. A protože věta "Jmenuje na návrh předsedy vlády" zní přece jenom trochu jinak, znamená něco trochu jiného. Je na ústavních právnících, aby prokázali, že odchylka významu není taková, aby umožňovala postupovat jinak než tak, jak je založeno povinným postupem v případě, že by v ústavě byla věta "Jmenuje osobu navrženou předsedou vlády". Na posouzení této otázky však nemají výhradní patent rozumy ani glejty ústavních právníků. A pokud tu věc bude posuzovat kdy ústavní soud (a já zde schválně -což není totéž co naschvál - použil ú malé), je věcí uchování jeho prestiže aby se v této otázce nejprve informoval o jejím obsahu u hodnověrných znalců úředního jazyka kterým je ústava napsána, češtiny, kterými však ústavní soudci zcela nepochybně nejpovolanějšími z povolaných nejsou.

Prostě: Kdyby zákonodárci do ústavy napsali: "Prezident jmenuje ministrem osobu navrženou mu předsedou vlády, " byla by situace jiná než je když formulace zní "jmenuje na návrh premiéra" - formulace "jmenuje na návrh premiéra" totiž nevylučuje možnost, aby prezident návrh premiérovi vrátil k přepracování.

Je až k nevíře, jak různí rozumové se pokoušejí dezinpretovat ústavu v zájmu svého uplatnění se v proudu těch, kteří si osobují právo zkreslovat pravdu a zákon.

Budiž popravdě řečeno, že přesně to dělal ještě jako premiér i jeden nynější prezident jisté středně velké země v srdci Evropy. To však nic nemění na tom, že se mi zdá, že nyní podle mého je v této jednotlivé konkrétní věci pravda spíše na jeho straně

A co si o tom myslí ústavní právníci a všichni ti pisálkové a komentátoři, kteří už únavně celé měsíce dezinpretují realitu, mi sice není jedno, ale není mi to jedno v úplně jiném smyslu než by jim asi konvenovalo. To ovšem zároveň znamená, že celá ta záplava jejich výplodů, kterými nás tak vytrvale celá desetiletí zásobují, je zcestná.

Prostě není špatný mít rozum.

Autor: Miroslav Gruner | pátek 23.8.2019 20:21 | karma článku: 43.01 | přečteno: 6949x

Další články blogera

Miroslav Gruner

Víme, že Ukrajina se minskými dohodami zavázala uskutečnit místní volby a to nesplnila ...

V lednu 2022 uvedl O.Danilov, předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti, v rozhovoru pro AP, že Západ by neměl Kyjev tlačit do plnění minských dohod o zastavení bojů na Donbasu (seznam.cz: "Ukrajina nechce plnit minské dohody")

25.2.2024 v 8:33 | Karma článku: 38.50 | Přečteno: 1271 | Diskuse

Miroslav Gruner

RACHEJTLE = Silvestrovské pokušení a esenbáci (=komunistická policie) na stopě blbý srandy

"Silvestrovská show se v mžiku změnila ve schovávanou, protože ten lampasák střílel ostrými. Tak jsme mu sehráli divadýlko a zavolali esenbáky, sanitku a pohřebáky," vypravoval mi před časem pamětník jisté malé pohraniční dědiny.

2.1.2024 v 7:30 | Karma článku: 9.53 | Přečteno: 402 | Diskuse

Miroslav Gruner

Nezúčastnit se zasedání RB OSN, ač pozváni = vzdání se vyjádření na celoplanetárním fóru

Prokáže-li se, že české zbraně dodané vládou ČR byly Ukrajinou použity k útoku na ruské území, je to krok, který může Rusko v budoucnu použít jako argument pro ostřelování cílů na území ČR. Vláda má povinnost vysvětlit toto lidu!

31.12.2023 v 13:14 | Karma článku: 32.89 | Přečteno: 903 | Diskuse

Miroslav Gruner

Těžký i sladký je život nás, mladších synů mladších synů... císaře římské Říše.

Když byl v 11.století muži udělen titul hraběte dědičně pro všechny členy rodu, nestávalo se to běžně, a takřka nikomu kdo by neměl v ústech hned těsně po narození zlatou lžičku. Přímých potomků je ne více než 1% populace Evropy..

13.11.2023 v 16:54 | Karma článku: 13.01 | Přečteno: 417 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 216 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 622 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1831
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...