Vybržd´ování je trestné, ale zvolnit v kopci nikoli...

1. 03. 2019 14:43:01
Skoro každou chvíli čteme o trestním stíhání vybržd ́ovače, který za způsobenou dopravní nehodu je v naději několikaletého trestu odnětí svobody nepodmíněně. Jsou ale i jiné způsoby jak ztrestat vjetí do jízdní dráhy než vybrždění

Mám pocit, že někteří řidiči jezdí trochu jako kdyby za volantem sedělo zvířátko; zatímco před lety když někdo vjel předjíždějícímu vozidlu do dráhy, tak se často sám od sebe po zatroubení omluvil, dnes je zjevné, že nemálo řidičů a řidiček to, moderně řečeno, "neřeší". Tak, to prosim vas, řešte, díky.

Zdá se mi jenom, jsem už starý a nervózní (?), že je až příliš mnoho držitelů ŘP, kteří svou povahu: "všichni jsou mi jedno! a co bych tam nevjel, když mohu" předvádějí na silnici tím, že omezují ba ohrožují již předjíždějícího tím, že mu vjedou do dráhy? No taky se mi to stane, ale většinou si spíš prohlédnu, jak vypadá řidič, který to udělal mně. A říkám si: "Musím si Tě dobře prohlédnout, jak vypadá typově člověk, který mi udělal takovou neplechu. Budu si muset na takové dát pozor v životě vůbec." A pak ho třeba, když mám obzvlášt ́ dobrou náladu a dost času, vychutnám. Ne, nikoli vybržd ́ováním, ale metodou hlemýžď.

Zatímco slušný řidič se podívá do zrcátka, jestli v rychlejším pruhu už nějaké to vozidlo nejede, protože vozidla už v levém pruhu jedoucí mají podle vyhlášky přednost, velká část řidičů autobusů, kamionů a dodávek a i mnoho řidičů osobních aut prostě do rychlejšího pruhu vjede bez ohledu na to, že tím toho vzadu ohrozí nebo omezí. (Nebo je to tím, že jsem si koupil rychlé auto?) Jestli se vám to taky občas stane, bud ́te tak moc hodní, zkuste se toho vystříhat. Díky:-).

Inteligentní bytost za volantem, která netrpí duševním zatměním, přitom postupuje takhle: Jeda v pravém jízdním pruhu a dojížděje vozidlo před sebou, za situace že v pruhu levém něco jede, tak zvolní, a to natolik, aby zachovala odstup větší než předepsaný (cca 40 metrů) od zádi toho vozidla před sebou vpředu; přitom sleduje pečlivě a trvale i provoz vlevo vzadu zrcátkem; tak no a ted ́, když se vzadu schyluje k uvolnění, tak podřadí, přidá, rozjede se a do rychlejšího pruhu vjede již v rychlosti, která nebude omezovat natož ohrožovat. Pokud rychlost nenabere dostatečnou, aby neohrozil ani neomezil, tak do rychlejšího pruhu nevjede. (Důvěrná informace: Rychlé auto rychle přejede, vyčkejte, díky! Je fakt, že je možné, že za ním brzy pojede další, to však se dá vyřešit právě dostatečnou akcelerací v pomalém pruhu a ne čekáním s rozjezdem teprve až se nalepíte kamionu před vámi na zád ́;s následným hozením myšky - nejlépe bez blinkru tomu rozejetému v levém pruhu. Díky!!)

Protože můj mechanik je bezva, tak jsem to tak dělal už kdysi ve favoritu a později ve felicii, šlo to, protože jsem je míval vyštelovaný; zkuste to, všichni přece už máte lepší auto než bývaly trabanty, tak mu občas protáhněte vejfuk ohleduplným manévrem při předjíždění. Dík!

Když jste v rychlejším pruhu a jste osobák, smířte se se osminkou deci benzinu/nafty navíc a pokračujte v akceleraci, abyste nepřekáželi tím, že se couráte a všichni vzadu tak nemuseli zpomalit taky na 80, kterým jedete vy, kteří jste vyjeli zpoza kamionu, a pak tu osminku deci museli spálit každý z nich až vy se odklidíte. Nebo vás vezme jednou zelenej čert do ekologickýho pekla.

Když si ty makovce, kteří mi tam vjedete, potom prohlížím, vidím na vás často bezduchost; když na vás troubnu, koukáte a netušíte proč. Vždyť vy snad ani nevíte, že pravidlo o zákazu omezení natož ohrožení vozidla již předjíždějícího existuje?! Ale na jiných z vás vidím, že to víte až moc dobře, ale je vám to fuk. Říkáte si, že mám brzdy, co? Jste na světě na prvním místě že jo.. Tak některé z vás holt někdy ztrestávám, metodou hlemýžd ́. To kvůli vám totiž jízda na dálnicích i ve městech často připomíná stresuplné přískoky.

Jak víme,mnozí řidiči nákladních aut a autobusů se takhle chovají v podstatě úplně běžně a se samozřejmostí, a když na ně člověk blikne, někteří dokonce nasadí výraz - slušně řečeno: "posměj se". Nás kteří po takovém pochybení aspoň blikneme na omluvu je poměrně málo. Přitom to tolik zlepší atmosféru a náladu na silnici. (Jak vidíte, představuju se vám tu jako naprosto dokonalý ;-) ).

Stále častěji to ale už dělají i řidiči osobních aut.

Proč? Je to o celkové atmosféře ve společnosti. Sobectví typu: Ty si trhni, za volantem jsem pánem (světa?) já. A také: No a co?! (Dokaž mi to, policie tu není, ty naděláš. Tak mi to ukaž) - Někdy je příčinou "jen" nedostatek nadhledu a slabé vnímání okolí vlastního vozidla. Ale i s tím bychom každý za sebe měli něco dělat. Prostě koukat do zpětného zrcátka a myslet.

Svědčí to o tom, že ve společnosti je až příliš mnoho míst, kde chování podobné tomu na silnici prochází: V zaměstnání, v podnikání, ve státní správě a na obcích. Možná je to tím, že tam mnohdy není na vedoucích místech dost mravných lidí, kteří by sami neférově nikdy nejednali a ani podřízeným či obchodním partnerům by to netolerovali. Myslím si, že i to by možná mohl být jeden z důvodů, proč pokleslé způsoby má tak nějak zažito docela dost lidí. Vybavuje se mi ted ́ jeden starý dobrý vtip: " Většina lidí, ukáže svou pravou povahu je ve tmě a v davu." A možná tedy i na silnici.

Tzv. profesionální řidiči nám někdy i od plic rádi kdykoli vysvětlí, že pro to mají dokonce i důvod: Musejí přece jet na čas! Chlapi, bud ́te slušný lidi, prosím vás. No i vy, vážené některé dámy.

Ukázkovým příkladem toho, že na přísloví o tom, odkud páchne ryba něco je, bylo vidět nedávno, když představitel jedné celorepublikové organizace kamionových dopravců se pochechtával, když odpovídal na otázky televizní moderátorky a drze prohlásil, že pokud bude zákaz předjíždění kamionů, tak kamiony prostě úmyslně znemožní na dálnici najíždět a sjíždět z ní. S tím si asi částečně poradí připravovaná novela obsahující návrh drtivých čtyř trestných bodů za nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly.... Jde ovšem o to, aby při známé inteligenci tuzemské dopravní policie nebyly za nedodržení bezpečné vzdálenosti postihováni ti, kterým tam ten před nimi vjel.

Ale co s tím omezením a ohrožením vjetí do jízdním dráhy předjíždějícímu (pokud možno bez blinkru) ?

Je snad česká společnost už tolik zničena jako celek tím, že po demoralizaci a úpadku za socialismu, pokračuje totéž i v posledních třiceti letech, a to následkem toho, co tady předvádějí někteří politikové? Pravda, v Německu či Rakousku lze zažít podobné, i když méně, čili zblbnutí celonárodnímu bych to nepřičítal. Budeme se snažit jo polepšit, joo? ;-).

Není divu, že občas někomu z toho už švihne a takovou osobu vybrzdí. Souhlasím s tím, že to je nesprávné, protože to je někdy opravdu hodně nebezpečné, to už je lepší, i když docela hloupé, když člověk po obzvlášť okatém omezování prostě jede pomalu, pomalu, tak aby to vydýchal. Ale přitom dost rychle, aby to nebylo proti předpisům Třeba do kopce před kamionem? .Hlavně, aby pochopil.. Před tím, kdo ho ohrozil nebo silně omezil. A tvářit se přitom - no přiměřeně.

Někdy je těžké odolat odpovědět: Jo, a ted ́ byste chtěl předjíždět vy, ten co mne před chvilkou ohrozil? Pane, teda, vy máte ale nápady.

S přáním pěkného dne, milý "trabanti".

Autor: Miroslav Gruner | pátek 1.3.2019 14:43 | karma článku: 19.86 | přečteno: 1416x

Další články blogera

Miroslav Gruner

Víme, že Ukrajina se minskými dohodami zavázala uskutečnit místní volby a to nesplnila ...

V lednu 2022 uvedl O.Danilov, předseda ukrajinské Rady národní bezpečnosti, v rozhovoru pro AP, že Západ by neměl Kyjev tlačit do plnění minských dohod o zastavení bojů na Donbasu (seznam.cz: "Ukrajina nechce plnit minské dohody")

25.2.2024 v 8:33 | Karma článku: 38.50 | Přečteno: 1271 | Diskuse

Miroslav Gruner

RACHEJTLE = Silvestrovské pokušení a esenbáci (=komunistická policie) na stopě blbý srandy

"Silvestrovská show se v mžiku změnila ve schovávanou, protože ten lampasák střílel ostrými. Tak jsme mu sehráli divadýlko a zavolali esenbáky, sanitku a pohřebáky," vypravoval mi před časem pamětník jisté malé pohraniční dědiny.

2.1.2024 v 7:30 | Karma článku: 9.53 | Přečteno: 402 | Diskuse

Miroslav Gruner

Nezúčastnit se zasedání RB OSN, ač pozváni = vzdání se vyjádření na celoplanetárním fóru

Prokáže-li se, že české zbraně dodané vládou ČR byly Ukrajinou použity k útoku na ruské území, je to krok, který může Rusko v budoucnu použít jako argument pro ostřelování cílů na území ČR. Vláda má povinnost vysvětlit toto lidu!

31.12.2023 v 13:14 | Karma článku: 32.89 | Přečteno: 903 | Diskuse

Miroslav Gruner

Těžký i sladký je život nás, mladších synů mladších synů... císaře římské Říše.

Když byl v 11.století muži udělen titul hraběte dědičně pro všechny členy rodu, nestávalo se to běžně, a takřka nikomu kdo by neměl v ústech hned těsně po narození zlatou lžičku. Přímých potomků je ne více než 1% populace Evropy..

13.11.2023 v 16:54 | Karma článku: 13.01 | Přečteno: 417 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 138 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.82 | Přečteno: 331 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 652 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1831
Inženýr z Prahy, dříve komentátor deníku MFD, nyní soukromý podnikatel

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...