Miroslav Gruner

Horáček: chyba, intelektuální defekt nebo nemorálnost?

10. 11. 2016 8:16:57
Uhlazenost prezidentského uchazeče Horáčka na mne působí až slizce, podstatnější však je, že nám ukázal absolutní ignorantství ve světě politiky: v únoru totiž prohlásil, že si je naprosto jist vítězstvím Hillary Clinton. Podivné.

Samozřejmě, že jako každý přichycený na švestkách bude argumentovat, že to se mi to mluví den po volbách, jenomže to mu v očích lidí opravdu soudných neprospěje. Já na prezidenta nekandiduji (protože nejsem ani loutka ani kašpar ani nemám v rukou dostatek trumfů), on ano. Kdo ale hraje kartu, že sází na tu, která pak prohrála, ten nemá dostatek trumfů taky.

Jde ted ́ i o to, poznat, zda to byla pouhá chyba nebo projekt intelektuálního defektu nebo nemorálnosti. Zkusím to rozebrat: Horáček – bylo to letos v únoru - napsal na svém fb - přibližně cituji: "málokdy se sázím, dělám to jen, když jsem si naprosto jist, a teď si jsem naprosto jist vítězstvím Hillary Clintonové v amerických prezidentských volbách“ – bylo to v době, kdy se americký tisk vrhl na Donalda Trumpa kvůli jednomu z jeho prohlášení a Horáčkovi se asi zdálo, že to už Trump nemůže ustát, tak si pospíšil ohlásit, že už ví. Jenže se sekl. Co z toho plyne?:

Horáček neměl tušení, jak jsou rozdané karty v nejvyšším patře světové politiky, přesto si otevřel pusu na budoucího vítěze. Tentýž Horáček, který na tribuně na Staroměstském náměstí, při jakési party – trucpodniku proti recepci na Hradě na svátek svatého Václava 2016 křivil ústa při slovech „nemohu mu odpustit“, která adresoval Miloši Zemanovi. Jenže ať je M. Zeman jakýkoli, tak Horáček by měl vědět už aspoň teď, že mýliti se je lidské a odpouštěti božské. Nebo si Horáček ani ze svých univerzitních studií kulturní antropologie nepamatuje ani to, co ví každá babka na trhu, totiž, že odpuštění přikazuje bible? A nebo Horáček to sice ví, ale ač hlásá smíření a úctu ke kulturním hodnotám, se jimi sám neřídí a nad evropskou tradicí bible ohrnuje nos? A proč tedy se neřídí aspoň zdravým selským rozumem, který říká, že neodpustit a ještě se tím chvástat dokáže jenom ten, kdo si nedovede poradit s hledáním smíru. Ale kdo nehledá smír, co pohledává v politice?!

Horáček před několika lety projevoval nesouhlas s tím, že jeho svého času souputník Michal Kocáb opustil svoji ženu a vybral si místo ní mladší. Zakrátko ale udělal totéž. Horáček tedy je z těch, kteří něco jiného říkají a něco jiného konají. Na rozdíl od Zemana je to člověk, který si nenechal zadní vrátka pro případ, že by jeho názor byl mylný: Zeman totiž při své nedávné návštěvě v USA se sešel s Trumpem a neřekl sice, že Trumf vyhraje, řekl ale, že by tomu byl rád. Zeman tedy projevil odvahu a Horáček co? Podle mne hloupost. Pokud tomu tak je, už chápu, proč se pokouší sápat se na Hrad.

Autor: Miroslav Gruner | karma: 40.36 | přečteno: 1913 ×
Poslední články autora